Varför åtalas inte sms-lånehajarna?

Ockret får stöd I dag har sms-låneföretagen i praktiken satt ocker i system, med samhällets stöd. Men ocker är likafullt ett lagbrott.

Enligt brottsbalken är straffet för ocker upp till två års fängelse. Är brottet grovt, kan det straffas med upp till fyra år. Ocker är exempelvis när man lånar ut pengar mot orimligt höga räntor och utnyttjar någons utsatthet.

Som vid så kallade sms-lån. Ett uppmärksammat bolag lånar exempelvis ut pengar till en effektiv ränta på 23 707 procent.

I en dom från 1995 ansåg Högsta domstolen att en effektiv ränta på 132,9 procent var ocker. 23 707 procent är drygt 178 gånger högre, långt bortom rimlighetens gräns. I dag hjälper samhället, genom Kronofogden, sms-låneföretagen att driva in sina skulder. Vi bör faktiskt fråga oss varför.

Redan i det gamla Rom fanns en rättsprincip som sa att avtal och skulder som strider mot "lag och goda seder" inte ska ha rättsordningens skydd. Principen kallas "Pactum turpe" och om man försöker driva in skulder från pokerspel eller prostitution via kronofogden så upptäcker man snabbt att samma princip faktiskt gäller fortfarande. Sen när bör ockrare ha rättsordningens skydd?

I dag har sms-låneföretagen i praktiken satt ocker i system, med samhällets stöd. Men ocker är likafullt ett lagbrott. De som systematiskt lånar ut pengar till ockerräntor bedriver alltså en form av organiserad brottslighet.

Varför åtalas då inte de ansvariga bakom dessa företag?

Svaret är att justitieministern, som i regleringsbrevet styr Åklagarmyndighetens verksamhet, inte prioriterat ockerlagstiftningen.

Dessutom råder organisatorisk oreda. Efter den senaste tidens uppmärksamhet i frågan försöker berörda myndigheter nu reda ut vem som borde göra något. Det är bra. Men lösningen kan vara enkel. Ett åtgärdsprogram behöver inte vara längre än tre punkter. På köpet får man en tydlig ansvarsfördelning.

Åklagarmyndigheten kan åtala de som står bakom SMS-låneföretagen för ocker. Låt domstolarna avgöra om 23 707 procents ränta är rimligt.

Kronofogdemyndigheten kan sluta driva in skulder som uppstått på grund av ockerräntor.

Konsumentombudsmannen kan informera om lagen och se till att den följs.

Att börja följa lagen skulle märkligt nog vara en form av revolution i branschen. Vilket tyvärr säger ganska mycket.

Följ ämnen i artikeln