Fuskrenoveringar kan skapa bostadsbubbla

Också hyresmarknaden kan stå inför något som liknar en bubbla, varnar Hyresgästföreningen. Det handlar om miljonprogrammets lägenheter som av kommunala bostadsbolag nu säljer till privata investerare.

Sedan hyreslagen ändrades 2011 ser många kommunala och allmännyttiga bostadsföretag försäljning av äldre fastigheter som ett sätt att få in kapital till nyproduktion.

Planen är att de nya privata värdarna ska ta itu med det väldiga renoveringsbehovet i de nu omkring 50 år gamla husen. Och visst renoveras de, men ofta på alldeles fel sätt enlig Hyresgästföreningen.

Ökad avkastning

De nya värdarna vill öka avkastningen, och för att göra det prioriteras renoveringsinsatser som gör det möjligt att höja hyran. Det innebär nya badrum, nya kök och toppfräscha golv.

Men det betyder också att annat som tak, avloppsstammar och allmänna utrymmen ofta lämnas orörda.

Resultatet blir att hyrorna stiger så att många av hyresgästerna inte har råd att bo kvar. Det händer vid en fjärdedel av renoveringarna.

Fint på ytan

Men resultatet blir också att fastigheter som kan se toppmoderna ut invändigt, med spegelblankt kakel i badrummet och ljudlösa maskiner i köket, fortfarande har stora och dyra renoveringsbehov. Tak, stammar och fasader måste trots allt vara i skick om ett hus ska vara beboeligt.

På dagens bostadsmarknad fungerar det. Nu kan allt hyras ut. Men vad händer om situationen förändras? Vem ska då betala stora och eftersatta investeringar?

Och - viktigast av allt - var ska människor bo om de 50 år gamla husen får förfalla? Hur ska det gå för hyresgästerna?

Det byggs och renoveras överallt i Sverige i dag. Men om resultatet inte blir sunda bostäder som människor har råd med lär bostadsproblemen fortsätta att växa.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.