S-ledningen måste få ordning på Botkyrka

Så här får det inte fortsätta

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

På Aftonbladets debattsida kräver Moderaternas partisekreterare Karin Enström att Magdalena Andersson nu tar ansvar för det som hänt inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

Det låter som en rimlig tanke. Ledningen för ett parti, till exempel ordförande och partisekreterare, har förstås ett sorts ansvar för sin organisation.

Frågan är bara vad det egentligen är Magdalena Andersson och Tobias Baudin förväntas ordna upp. För moderaten Enström är saken klar. Hon antyder att den organiserade brottsligheten tagit över det socialdemokratiska partiet i Botkyrka. Och att resultatet blivit att kommunstyrelsens ordförande riskerar att avsättas.

Vi andra kan konstatera att bevisen för den historieskrivningen ännu så länge är rätt tunna. Ett namn på en person som tidigare är dömd har tydligen kommit fram. En av nästan 180 socialdemokrater som deltog på förra helgens möte i Hallunda Folkets hus är kanske inte ”öppen infiltration”, som Enström skriver.

Anklagelserna om att kriminella kretsar försöker påverka politiska beslut måste naturligtvis utredas. Men utan konkreta bevis låter de trots allt mest som slagträn i en politisk konflikt.

Det som däremot är klart är att bråken i Botkyrka har skadat hela socialdemokratin. I stället för att diskutera matpriser, energipriser eller kommunernas resurser tvingas Magdalena Andersson och Tobias Baudin svara på frågor om ett möte i en lokalorganisation.

Bråken i Botkyrka har skadat hela socialdemokratin

Som Lena Mellin påpekar riskerar de socialdemokratiska ledarna att se löjliga ut. I en del andra partier skulle det ha räckt för att utesluta alla inblandade.

I stället för att pressa Karin Enström med frågor om det fallande förtroendet för Ulf Kristersson blir det den moderata partisekreteraren som kan antydda oegentligheter.

Det är klart att den socialdemokratiska partiledningen måste reda upp situationen. Och det första man behöver göra är naturligtvis att undersöka vad som faktiskt hänt. Finns det bevis för att någon brutit mot stadgar eller regler? Finns det någon grund för att kriminella gäng verkligen infiltrerat politiken?

I så fall måste man handla, kraftfullt. Men även om det inte finns någon infiltration från gängen visar bråket i Botkyrka att socialdemokraterna har ett problem.

Det är mindre än ett halvår sedan valet. Då la 14 193 botkyrkabor sin röst på Socialdemokraterna. 1 076 satte dessutom ett kryss för Ebba Östlins namn.

Det behövs väldigt starka argument om hennes parti vill byta ut henne i kommunen. Jag tycker till och med att man kan fråga sig om ett stormöte, där alla som betalat sin medlemsavgift senast 30 dagar tidigare har rösträtt, är rätt forum.

Det är som att fråga efter kuppförsök och mobilisering.

Det finns ett organisatoriskt medel för att slippa den sorts överraskningar som inträffade i Botkyrka. På föreningssvenska kallas det representantskap. Medlemmarna i de olika föreningarna väljer ombud som för deras talan i Arbetarekommunen.

Exakt så gör socialdemokrater på många håll i landet.

Ansvaret för kaoset i Botkyrka ligger hos socialdemokraterna i kommunen. Men konsekvenserna sprider sig i hela det politiska systemet, och de måste nu hanteras. Inte minst av Baudin och Andersson.