Dra in Ungerns EU-medlemskap

Ungerska militärer bygger ett temporärt stängsel på gränsen mot Serbien.

– Jag tycker inte att ett land som Ungern borde få vara medlem i EU.

Det säger den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog till Dagens Nyheter. Hon ryter ifrån med all rätt. Inte en enda flykting av de 60 000 asylsökande som EU lovat att fördela mellan sig, vill Ungern ta emot.

Flera vägrade skriva under

Först föreslog EU-kommissionen ett tvingande system där varje land skulle ta emot flyktingar utifrån varje lands kapacitet. Men sedan flera länder vägrat skriva under

avtalet och i stället begärde ett frivilligt system fick det bli så. Och det är resultatet av den frivilligheten vi nu ser när länder som Ungern sätter sig på tvären.

Visserligen tar sig många migranter in i Europa via Ungern men ytterst få beviljas asyl där. Förra året fick endast 510 flyktingar ungersk asyl. Jämfört med Tyskland som beviljade 40 560 asylansökningar och Sverige som tog emot 30 650. Den enskilt största gruppen som kom var syrier.

Bygger en mur längs gränsen

Men det är inte bara det låga asylantalet som oroar. Ungern bygger just nu en fyra meter hög mur längs gränsen mot Serbien för att fysiskt blockera migranter från att ta sig in i landet. Kritiker och människorättsaktivister är bekymrade över att den mänskliga rättigheten att söka asyl nu kraftigt försvåras.

På samma gång driver den ungerska högerregeringen en allt hårdare retorik och politik mot flyktingar och invandrare. Något som Europarådet också bekräftar i en rapport som nyligen släpptes.

Folkpartiets Cecilia Wikström är inne på samma linje som Marita Ulvskog när det gäller att driva någon form av sanktioner mot Ungern.

Oavsett vilket som blir alternativet måste EU sätta hårt mot hårt.

Följ ämnen i artikeln