Byt ut Lööf – eller lämna riksdagen

Den 17 december presenterade arbets­givarorganisationen Almega statistik för läget i tjänstesektorn fjärde kvartalet 2012. Det är dyster läsning och väcker ­frågan vad Sveriges näringsminister ­Annie Lööf egentligen gör om dagarna.

Tillväxten har fallit till noll

Almega har döpt sammanställningen till ”Tvärstopp i tjänstesektorn”. Slut­satsen är mycket tydlig. Under 2011 och 2012 har tillväxten i tjänstesektorn succes­sivt fallit ner till noll. Även jobbtillväxten i samma sektor är nu nära noll. Dessutom spår Almega att sysselsättningen i tjänstesektorn kommer att minska­ 2013 och alltså inte längre ­fungera som en motor för fler jobb.

I Fredrik Reinfeldts regeringsförklaringar 2006 och 2007 spelade tjänstesektorn en viktig roll. En del av arbetslinjen var de nya jobben i just tjänsteföretag. ­Sedan har intresset mattats av. I senaste regeringsförklaringen nämndes de inte ens.

När näringsminister Annie Lööf talar om nya jobb är lösningen att göra det lättare att sparka folk och att sänka deras ­löner. Svaret är alltid mer av den politik regeringen redan fört i sex år: sänkt skatt, mer avregleringar och privatiseringar.

I Centerpartiets nya idéprogram vill partiet gå mot platt skatt, alltså att alla betalar en lika hög procent i skatt. Det skulle ge höginkomsttagare de största skattesänkningar de någonsin fått, på ­bekostnad av vanliga löntagare.

C befinner sig i en drömvärld

Centerpartiet talar även om att kommu­ner inte längre ska behöva ha exempelvis skolor. Marknaden ska lösa även grundläggande samhällsfunktioner. Alla i glesbygd kan vittna om hur bra det har gått med post, apotek och fast telefoni.

I Centerpartiets Sverige ska inte hela ­landet leva. Steget är inte långt till privata­ fängelser, privat socialtjänst eller varför inte hela kommuner på entreprenad.

Medan Centerpartiet befinner sig i denna drömvärld har varselvågen inom industrin drabbat Sverige hårt. Nu är alltså tjänstesektorn på väg åt samma håll.

Hon gör inte sitt jobb

I går kunde Aftonbladet/Sifo berätta att även förtroendet för Annie Lööf ­faller som en sten. För ett år sedan hade 30 ­procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för Centerledaren. I dag är det nere på 20 procent, det lägsta förtroende som uppmätts för en Center­ledare sedan mätningarna startade för

17 år sedan. Bara Jimmie Åkesson har lägre förtroende.

Den bistra sanningen är att om Annie Lööf hade gjort sitt jobb skulle färre i Sverige ha varit arbetslösa. Opinionssiffrorna är välförtjänta, vilket även de flesta i Centerpartiet förmodligen inser.

Frågan är om de orkar dra konsekvenserna av det.

Följ ämnen i artikeln