Breiviks avsikt var att mörda framtidens socialdemokrati

Hatet måste kallas vid sitt rätta namn

Högerextrema terroristen Anders Behring Breivik.

”Det här är polisen, ta det med ro och kom ut”. Så sade den högerextrema terroristen Anders Behring Breivik iklädd polisuniform till skräckslagna barn som gömde sig för skotten på Utøya den 22 juli 2011. På 79 minuter sköt han ihjäl 69 personer, de flesta barn, och utraderade nästan en hel generation av unga norska socialdemokrater. Politiskt engagerade människor som stod för antirasism, solidaritet och jämlikhet. Breivik ville skada och förinta Arbeiderpartiets framtid.

För många av oss som inte var där är det här efter tio år fortfarande oerhört svårt att ta in vidden av. För överlevande och anhöriga är det en fasansfull verklighet varje dag. Nationalisten Breivik drevs av rasistiska och högerextrema motiv, men hans manifest delas av andra, både nu och då.

Det tankegods som Breivik stod för står ännu starkare i dag, folk är ett hot utifrån sin blotta existens, säger överlevaren Ali Esbati i radioprogrammet Studio Ett. Både Esbati och andra överlevare vittnar om att de fortfarande får näthat med dödshot och i Norge uppmanas de att inte dra "22 juli-kortet" i debatten.

Terrordådets tioårsdag har i veckan fläckats av en smutsig debatt med en högst medveten förskjutning av vad som egentligen hände. Massmordet har beskrivits som en ensam galnings verk med gevärskulor. Som om terrordådet skulle ha varit helt frikopplat från samhällets ökade främlingsfientlighet.

Annika Strandhäll (S) skriver på sin FB-sida att Breiviks idéer direkt går att knyta till Sverigedemokraternas och markerar tydligt mot den pågående avpolitiseringen av attentatet. Hon menar att delar av svensk höger och även Liberalerna angriper socialdemokrater för att politisera Utøya.

Det är förfärligt för det finns ingen som helst tvekan om vad Breiviks gärning stod för.

Liberalerna är ute på riktigt hal is här, sedan en tid tillbaka krokar de gärna arm med ett parti med nazistiska rötter och på tioårsdagen fördömer de extremism och antidemokratiska krafter i sociala medier. Hyckleri är bara förnamnet. Och vilka rusar då ut till L:s försvar, jo, SD-svansen.

Twitter må vara en mycket liten och ibland lätt inåtvänd grupps plats för samhällsdebatt och allmänt tjafs, men det är här förskjutningen och normaliseringen börjar.

"Fördomen är ett uttryck för okunnighet och rädsla, skamligt enkelt att ta till för den som känner sig underlägsen. Fördomen ligger alltid på lur, även i ett upplyst samhälle", sade Olof Palme i ett tal redan 1965. Orden passar skrämmande väl in på dagens samhällsdebatt där Esbati varnar för att risken för våldsamma händelser med högerextrema motiv har blivit mycket större.

Just därför måste alla demokratiska krafter aldrig tiga och aldrig glömma. Det kan hända igen.