Telias ledning borde sparkas

Misstänkt Mutbrott Tero Kivisaari, kronprins till nuvarande koncernchef Lars Nyberg (bilden) har delgivits misstanke om mutbrott.

10 JANUARI 2013. Teliaskandalen

Det är inte ofta man ser rubriker om ­företag som den i Skånska Dagbladet 16 december i fjol: ”Teliachef mutad med besök på porrklubb”. Men när det gäller delvis statliga Telia Sonera förvånar inget längre.

Telia Sonera har tidigare fått kritik för sina investeringar i flera före detta ­sovjetrepubliker. I april kunde ”Uppdrag granskning” visa hur Telia Sonera via ett annat bolag hjälpte den vitryska säkerhetstjänsten KGB med övervakningen av oppositionella i Vitryssland. KGB fick direkt tillgång till alla användares internettrafik, 24 timmar om dygnet. Telia Sonera bedriver affärer på motsvarande sätt i Kazakstan, Georgien, Tadzjikistan, ­Uzbekistan och Azerbajdzjan.

Krävde timeout

I förrgår avslöjades att Tero Kivisaari, kronprins till nuvarande koncernchef Lars Nyberg och mäktig chef för affärsområdet Euroasien, delgivits misstanke om mutbrott. Ytterligare en medarbetare ska vara misstänkt.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) krävde timeout för de berörda men Telia Sonera tänker inte följa uppmaningen trots att det kommer från bolagets störste ägare.

Bara en postbox

Om regeringen vill vara trovärdig måste de sätta makt bakom orden och uttala att den inte längre har förtroende för ­Telia Soneras ledning. Ordförande Anders Narvinger är redan borta, och koncernchefen Lars Nyberg är på väg ut. Men vad som behövs är både mer omfattande personförändringar och en ny företagskultur.

Den misstänkta mutaffären rör Telia Soneras affärer i Uzbekistan. 2007 betalade bolaget 2,2 miljarder för en 3G-licens i landet. Pengarna betaldes ut till företaget Takilant, registrerat i Gibraltar. Tv-inslaget när SVT:s ”Uppdrag granskning” försökte hitta bolaget på den angivna adressen är stor humor. Trots att bolaget alltså tagit emot den astronomiska summan 2,2 miljarder är det knappt mer än en postbox. Frågan är om det inte i stället är Gulnara Karimova, 40, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov, som är den egentliga mottagaren av pengarna för 3G-licensen.

Utreder penningtvätt

Enligt SvD Näringsliv har överåklagaren Gunnar Stetler en omfattande dokumentation, inklusive intern e-post, som styrker att Telia Soneras ledning varit väl medveten om kopplingarna mellan Takilant och diktatorns familj.

Förutom Gunnar Stetlers ­utredning bedriver schweiziska åklagare en utredning om penningtvätt som berör i stort sett samma personkrets. Telia Sonera har ­sedan i höstas även en egen ­undersökning för att ta reda på vad som hänt.

Peter Norman oroar sig nu över företagets varumärke. Det gör han naturligtvis rätt i, men problemen går mycket djupare än så.

Följ ämnen i artikeln