Egna tomater blir inte så tokbilliga som du tror

Matprischocken måste lösas på andra sätt

Förra året gick grönsaksodlingen kanske lite över styr. De mörka tomaterna heter Indigo Rose.

Sveriges Radio berättar att det är rusning hos landets trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. Mest är det frön och plantor av tomat, gurka och paprika som går åt.

Med matprisökningar på över 20 procent är det tydligen många som hoppas kunna odla sina egna, billiga grönsaker.

Jag förstår odlarglädjen. Förra sommaren fylldes varje meter av södervägg av tomatplantor, slingrande gurkor och spännande chilibuskar här hemma. I ärlighetens namn kan man nog säga att det gick lite över styr.

Å andra sidan finns det absolut inget som slår smaken av en solvarm tomat som just plockats från den egna plantan. Eller en krispig gurka som på bara några dagar fått precis rätt form och storlek.

Spännande chilifrukter som behöver behandlas med respekt ska vi inte tala om.

Odling av grönsaker gör bra saker med oss. Det ger glädje, en alldeles egen kvalitet och kanske till och med lite respekt för de människor som odlar den mat vi äter till vardags.

Men billig mat? Jag tror inte det och det finns i alla fall två skäl.

Jag har tillgång till stallgödsel, samlar frön från förra årets skörd och vårt hus ligger i ett ganska skapligt läge för att fånga upp solen. Ändå misstänker jag att de grönsaker jag odlar själv faktiskt är dyrare än de jag köper i affären.

Jag för förstås inte någon bok över utgifter hos handelsträdgården eller i byggbutiken. Men jag misstänker att det skulle gå att köpa ganska mycket gurka för pengarna.

Speciellt mitt i sommaren, och det är den andra orsaken till att jag misstänker att de som nu sår tomater och hoppas spara en massa pengar kommer att upptäcka något. Precis när det är dags att skörda hemma i villaträdgården är affären fylld av billiga, goda och till och med närodlade grönsaker.

Tomater, gurka och paprika har sin säsong. De kräver ljus och värme. Där vi bor är det en lyx förbehållen sommaren. Vill man äta färska tomater, färsk gurka eller krispig paprika andra tider på året måste de transporteras långt eller odlas i uppvärmda växthus.

Det blir dyrt, också innan Putin vände upp och ner på energimarknaden. Och ska vi vara ärliga smakar tomater man köper i mars eller april inte speciellt mycket.

Naturskyddsföreningen har satt ihop en lista på när olika grönsaker är som bäst, och ofta billigast. På vintern är listan kort: rotfrukter, kål och äpplen. Och importerade apelsiner.

Just nu på våren blir den lite längre. Sallad, purjolök och sparris till exempel.

Tomater, gurka och färska bönor får däremot vänta till sommaren på sin säsong. Och vid det laget är det förhoppningsvis dags att skörda från de egna odlingarna.

Kanske är det bästa spartipset trädgårdsodlandet kan ge oss att vi försöker lära oss respektera när vi ska äta vad.

Följ ämnen i artikeln