DILLKÖTT

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-01-11

Gryta

800 g lamm- eller kalvkött med ben från rygg, bringa eller bog

1 tsk salt

1 kryddmått vitpeppar

3 kryddnejlikor

1 morot, hel

1 liten gul lök, grovhackad

Extra grönsaker

2 morötter, skivade

1 purjolök, grovhackad

Sås

3 dl buljong (vätska från grytkoket)

0,5 dl mjölk (3% fett)

1 dl dill, hackad

1 msk citron, pressad

3 kryddmått socker

Cirka 2 msk majsenaredning

Tillbehör

Potatis

Så gör du:

1. Lägg köttet och alla övriga gryt-ingredienser i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker köttet lite drygt.

2. Koka upp och låt sjuda tills köttet är mört och nästan kan lossas ifrån benet. Räkna med 60–80 minuter om du kokar ett helt lammstycke, eller 30–45 minuter om du kokar kotletter/skivor.

3. Lägg i de skivade morötterna och låt grytan fortsätta sjuda i 5–10 minuter. Lägg i purjolöken och stäng av värmen efter ytterligare 5 minuter.

4 Ta upp köttet och sila cirka 3 dl av buljongen tillbaka till kastrullen. Spara grönsakerna. Häll buljong och mjölk i såsen. Koka upp och låt sjuda 3–4 minuter.

5. Smaksätt med dill, citron och socker efter smak. Såsen ska smaka sötsurt. Salta om det behövs.

6. Red genom att vispa i majsenaredning till önskad konsistens.

7. Servera köttet med såsen och grönsakerna tillsammans med potatis.

Så har rätten blivit nyttigare:

Lättare sås (vanlig mjölk i stället för grädde). Morot plus purjolök till.