Sommarsallad med rökt lax, kantareller och västerbottencreme

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-18

Programmet sänds i TV7 – 29/6 klockan 18.00 & 20.00

Publiceras på aftonbladet.se – 11/7

Recept: Johan Jureskog/Rolfs Kök, Kocklandslaget

4 personer

500 g rökt lax (skivad)

1 l sommarkantareller

1 vitlöksklyfta (finhackad)

200 g dinkel (blötlagda över natten, och mjukkokta)

50 g färsk pepparot (skuren i strimlor)

1 rödlök (skivad till sk. Båtar)

100 g babyspenat

1 citron (för att pressa)

Ev. ätbara blommor till garnering

1 dl grädde

150 g västerbottensost (riven)

1 msk finhackad dill

1/2 dl abbas stenbitsrom, löjrom

Smör, olivolja

Gör så här:

1. Stek kantarellerna i smör, avsluta med vitlöken, salt och peppar, lägg upp i en bunke och låt svalna lite.

2. Koka upp grädden i en kastrull, dra den sedan åt sidan och mixa västerbotten osten med en handmixer till en jämntjock sås.

3. Smaksätt sedan såsen med rommen, dill och lite vitpeppar.

4.Blanda kantarellerna med dinkeln, rödlöken och spenaten, och smaksätt med pressad citron, salt och peppar.

5.Lägg upp allt i en stor skål och gaarnera med blommor och pepparoten.

Smaklig måltid!

Johan Jureskog delar med sig av läckra och somriga rätter.

Rock-kocken

Alla program med Johan Jureskog