Här ryker matmyterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-05

Så dåligt fungerar dina knep

Säkraste knepet för att få köttet mört på grillen - marinera.

Det var då.

– Att förmarinera är en stor lögn, säger stjärnkocken Jan Boris Möller.

– Köttet smakar inte mer för att det legat i marinad i timmar. Det går lika bra att pensla på marinad eller tillföra kryddor i efterhand, säger kocken Jan Boris Möller.

Marinaden lyckas aldrig tränga in i köttet.

Därmed tar han död på en av alla matmyter som finns. Köttet blir inte heller mörare av att ligga i en påse med vätska.

– En höna som slaktas när den är 82 veckor kan aldrig bli lika mör som en fyra veckor gammal kyckling. Oavsett knepen, säger Möller.

Matskribenten Lisa Förare Winbladh håller inte med Möller och marinerar gärna.

– Det viktigaste är att använda lagom mängd salt och inte låta köttet ligga för länge, max en timme.

Sanningen om marinader, saltning och vin i maten

Kocken Jan Boris Möller och matskribenten Lisa Förare Winbladh tar död på några matmyter:

Sofia Strandberg