Dolce Vita - sockerkaka med vita vinbär, lime och kolaglasyr

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2006-08-30

12 bitar

Ett enklare alternativ, om man tycker att det blir för mycket meckiga kakor.

SOCKERKAKA

200 g smör

3 dl socker

4 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 lime, saft och finrivet skal av en

1 dl mjölk

1 dl mandel, mald eller mixad

2 dl vita eller röda vinbär, repade, sköljda och torra

Smör och ströbröd till formen

Ugnsvärme 175°

KOLAGLASYR

1 burk (400 g) kondenserad mjölk, sötad

80 g smör

2 msk ljus sirap

Gör så här:

1. Smörj och bröa en sockerkaksform på 2 liter.

2. Vispa smör och socker pösigt

3. Tillsätt ett ägg i taget och vänd in mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

4. Rör i limesaft, skal och mjölk.

5. Vänd in den malda mandeln och vinbären.

6. Häll upp smeten i formen och grädda 50-60 minuter längst ner i ugnen.

Kolaglasyr

7. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, koka upp och låt sjuda 5-6 minuter på medelhög värme. Rör med träslev, sila av.

8. Låt glasyren svalna något och häll den sedan över kakan. Garnera med vinbär.