På första plats: Jumbon
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-30
Färska turkiska är det som gäller i år.
Aftonbladets testpanel har knäckt och sörplat sig genom 18 kräftsorter och hittat en självklar segrare.
- Men få kräftor var riktigt dåliga, säger stjärnkocken Ulrika Brydling.
Snart kräftpartajas det för fullt i trädgårdar och på altaner. Men om kräftorna är trista kan inga snapsar och skojiga hattar i världen få fart på kalaset.
Sätter i oss 2500 ton
Aftonbladet bad fyra medlemmar i kvinnliga kocklaget Team Milko gå igenom de vanligaste kräftsorterna på marknaden.
Under ett äppelträd i Rosendals trädgård i Stockholm blev augustidelikatesserna grundligt granskade, av Rosendals egen glasskonditor Elisabeth Johansson och kockarna Ulrika Brydling, Carina Brydling och Lillemor Edlund.
Panelen var enig: Pandalus färska turkiska jumbokräftor kammade hem segern med högsta möjliga poäng.
- Mmm, så här ska kräftor smaka, säger Elisabeth Johansson.
Lokal konkurrens
Varje år sätter svenska folket i sig 2500 ton kräftor. De stora mängderna importeras från Kina och Turkiet. Men på senare år har kräftleverantörerna fått konkurrens på lokal nivå av svenska kräftfiskare.
Som en joker i leken fick panelen därför testa färska svenska signalkräftor. Betyget blev högt:
- Det smakar friskt, säger Lillemor Edlund.
Inte bara färska
Det var inte bara färska kräftor som föll panelen i smaken. Bergströms kinesiska jumbokräftor fick nästan lika höga poäng som vinnaren. Även Ullmos turkiska kräftor fick bra betyg.
Sämst tyckte panelen om Pandalus turkiska honor med rom.
- Riktigt oaptitliga, säger Ulrika Brydling.
Stort test
Så blir dina kräftor ännu smaskigare
Farliga kräftor plockas bort
De turkiska kräftorna försågs med nya pappkartonger - och nya bäst-före-datum.
Nu lovar branschledande kräftleverantören Pandalus att de feldaterade kräftorna tagits bort från butikerna.
Katarina Sternudd