Fina torsdagsfisken
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06
Parmesan, vitt vin och spenatmos
Det finns ju Kravmärkt – men vill du ändå inte köpa torsk så säg sej.
(4 personer)
400 g torsk (Kravmärkt) eller sej
0,5 dl vitt matlagningsvin
1/4 fiskbuljongtärning
1 msk finrivet citronskal
25 g sötmandel, hackad
20 g parmesanost, riven
0,5 dl finhackad bladpersilja
Potatismoset:
1 kg potatis
80 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör eller margarin
1,5 dl mellanmjölk, eventuellt mer
Salt
Peppar
200 g morötter, i hyvlade skivor
8 svarta oliver
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Häll på matlagningsvinet och smula över buljongtärningen. Stek i 15 minuter i ugnen.
3. Blanda citron, mandel, parmesan och persilja och strö det på fisken. Stek i ytterligare 5 minuter.
4. Potatismoset: skala potatisen och koka tills den är mjuk.
5. Fräs spenat och vitlök i hälften av smöret i en stekpanna. Tillsätt spenat, vitlök, resten av smöret, mjölk, salt och peppar till potatisen.
6. Kör med en elvisp till ett lagom fast mos.
7. Koka morötterna i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Häll av vattnet och blanda ner oliverna.