Blir man inte sjuk av öl med hög styrka?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

I ett av dina tidigare svar skriver du att man inte blir sjukare av starka öl. Men de starkare ölen vi har förmånen att få njuta i dag är ofta av ett kraftigare slag – mörka, explosiva ales med massor av humle.

Jag är en av de som mår dåligt av dessa öl, inte för alkoholen, men kanske för humlestyrkan. Några av oss blir alltså ”sjuka” av vissa öl, och dessa råkar ofta vara lite starkare. Kan man ändå inte ana ett samband ?

Johan Jerming

SVAR: För att brygga starka öl krävs en hög stamvörtstyrka – det vill säga extra mycket malt som via sockret kan jäsas ut till alkohol. Det är alltså inte nödvändigtvis mycket humle i de starkare mörka ölen, däremot rejält med malt.

Jag är ingen läkare, men nog kan man tänka sig en överkänslighet mot mängder av kraftigt rostad kornmalt. Även ett övermått av humle kanske kan vara besvärande för känsliga magar, men här är jag mer tveksam.

Humle är ju en av de klassiska läkedomskryddorna som bevisligen har en lugnande inverkan och genom historien använts mot sömnlöshet. Men humlekottens hundratals substanser tillskrivs också en rad andra medicinska effekter – antiseptiska, kramplösande, giftdrivande, smärtlindrande... Humle påstås också motverka både benskörhet och typ 2-diabetes.

För något år sedan visade forskare vid Oregon University att humle dessutom skyddar mot cancer via det tungvrickande ämnet xanthohumol. Mörkt öl - porter, stout och ale innehåller högre halter av xanthohumol än andra. Öl med mycket humle är alltså en riktig hälsodryck.

Följ ämnen i artikeln