Couscous med kräftstjärtar
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-29
Kräftskiva möter couscous. Svensk sensommar möter solresa till Agadir. Helt okej så här i vinterrusket.
Det här behöver du
(4 personer)
3 dl couscous
300 g potatis
2 stora morötter
200 g rotselleri
purjolök, 2 dm
50 g Västerbotten eller annan lagrad ost
1 tärning grönsaksbuljong
1 öl
1 burk kräftstjärtar i saltlake, 170 g
1 knippa dill
salt
peppar
Så här gör du
1. Skala potatisen, dela i kvartar och koka.
2. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet.
3. Skala morötterna och sellerin och skär i munsbitsstora bitar.
4. Ansa och skölj purjon. Skär i tjocka 5 cm långa strimlor.
5. Koka upp 3 dl vatten och 2 dl öl (häll resten i kocken) med buljongtärningen.
6. Koka morots- och selleribitarna i buljongen i 5 minuter. De ska fortfarande vara lite knapriga.
7. Lägg i den kokta potatisen och purjostrimlorna i buljongen och fortsätt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
8. Lägg i kräftstjärtarna – de behöver bara bli varma – och klipp över mycket dill.
9. Servera couscousen med såsen/buljongen. Garnera med hyvlad eller tunt skuren ost.
Vego-varianten
Byt kräftstjärtarna mot någon grönsak, kanske rädisor eller kikärtor. Strunta i ölen och satsa på en hetare kryddning med chili, vitlök och spiskummin.
Gott att dricka till
En öl med bra beska sitter fint, men nubben kan du hoppa över:
Lundgrens lager (11242) Sverige, 14,90 (33 cl).