Recepten som får kilona att rasa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-03-11

Här är recepten för den fettförbrännande tvåveckorsdieten.

De är beräknade för en person, utom receptet på fettförbränningssoppan som bygger på att du gör en stor sats för flera dagar.

Fettförbrännings- soppa

2 knippor salladslök eller 1 stor lök eller 1 purjolök – finhackat

1 medelstort blomkålshuvud i buketter (ta med bladen), eller 1 stor broccolikvist i buketter

125 g hackad spenat eller 1/2 litet hackat vitkålshuvud

1 stor röd, grön eller gul paprika, urkärnad och hackad

6–8 hackade selleristjälkar

2–3 tunt skivade stora morötter

Eventuellt 1–2 tsk krossade spiskumminfrön

Eventuellt 1–2 tsk krossade korianderfrön

1 portion hemlagad kyckling- eller grönsaksbuljong (se separat recept)

4–5 stora, mogna hackade tomater eller 400 gram konserverade hela tomater

Saften av 1/2 citron eller 1 lime

En liten näve korianderblad eller slätbladig persilja, grovhackad

Eventuellt 2 finhackade eller krossade vitlöksklyftor

Eventuellt 1/4–1/2 tsk cayennepeppar

Koka 250–500 gram åt gången och gör en ny kastrull soppa minst varannan dag. Förvara den i kylskåpet.

För att variera kan du byta ut en eller flera grönsaker mot samma mängd av en annan sort på fettförbrännarlistan här intill.

Skölj grönsakerna men skala dem inte. Ju mer du finhackar dem desto snabbare blir de genomkokta. Lägg alla grönsaker utom tomaterna i en stor kastrull tillsammans med eventuella kryddor.

Tillsätt buljong och lite vatten om det behövs, så att grönsakerna täcks.

Värm soppan tills den nästan kokar och tillsätt tomater och citron- eller limesaft. Tillsätt eventuellt örter och vitlök. Krydda efter smak med cayennepeppar.

Låt soppan puttra i 20–30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

Mangosmoothie

1 stor mogen mango

3 dl färskpressad apelsinjuice

Några myntablad till dekoration

Dela mangon och gröp ur köttet. Häll det och mangosaften i en mixer eller matberedare. Tillsätt apelsinjuicen och kör blandningen i 1 minut. Häll upp i ett glas. Dekorera med några myntablad och servera med sugrör.

Melon- och druvsallad

1 stor melonskiva

1 näve röda eller gröna druvor, skurna i halvor och urkärnade

Saft av 1/2 lime

1 tsk flytande honung

1–2 kvistar mynta eller citronmeliss, finhackade

Använd vilken melonsort som helst, utom vattenmelon, till den här salladen. Skär melonskivan i tärningar och lägg i en skål tillsammans med melonsaften.

Tillsätt druvorna, limesaften, honungen och örterna. Blanda väl och servera väl avkyld.

Hemlagad kyckling- eller grönsaksbuljong

(För att göra grönsaksbuljong uteslut kyckling och kycklingsky.)

1 kycklingskrov eller några kycklingben med kött

1 hel lök med skal, delad i fyra klyftor

2 skivade morötter

1 skivad selleristjälk

2–3 lagerblad

1 msk färska hackade örter eller l 1/4–1/2 tsk blandade torkade örter

Eventuellt 1 tsk av den stelnade skyn som blir över när man tillagar en kyckling i ugn.

Peppar

En nypa Seltin

Lägg kycklingen i en stor kastrull tillsammans med grönsakerna, örterna och eventuellt kycklingskyn. Krydda med peppar och Seltin. Häll i vatten så att kycklingen är helt täckt. Koka upp och skumma av fettet som flyter upp till ytan. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt sjuda i 30–60 minuter. Häll på mer vatten om det behövs. Sila buljongen och ta bort grönsakerna och kycklingbenen. Buljongen kan förvaras i kylskåp i upp till tre dagar. Den går även att frysa in den.

Lantdressing

2 msk äppelcidervinäger eller osötad äppeljuice

1 tsk flytande eller kanderad honung

1 msk hackade, blandade örter (till exempel persilja, dragon, körvel, fänkål, dill)

Salt och peppar

Blanda ingredienserna i en burk med skruvlock, krydda med salt och peppar och skaka burken noga så att dressingen blandas väl.

Rökt regnbåge med färgstark sallad

1 skiva fullkornsbröd av råg

75–125 g rökt regnbåge

Färgstark sallad:

1 näve krasse eller andra bladgrönsaker (till exempel vattenkrasse, isbergssallad eller ruccola)

1 tomat, hackad

1–2 skivor kokt rödbeta

l 1 rågad msk riven morot, kålrot eller palsternacka alternativt färska groddar, några strimlor gul, grön och/eller röd paprika

6–7 rädisor

Lantdressing: (se recept ovan)

Lägg alla salladsingredienserna i en skål och blanda omsorgsfullt.

Laga lantdressingen enligt receptet och häll den över salladen. Rör om så att salladsbladen täcks med dressing. Lägg salladen på brödskivan. Lägg fiskbitarna ovanpå salladen och servera.

Fler recept hittar du via länken ovan.

Fotnot: Samtliga recept är hämtade ur boken ”Ät rätt – bränn fett” av Caroline Shreeve (Forum Förlag).

Malin Byström (halsa@aftonbladet.se)