Nya gryn på menyn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Så lagar du gott med trendiga nyheter

De är nya på butikshyllan, men många av dem har gjort människor mätta och glada i tusentals år.

Inkaindianerna odlade quinoa uppe i Anderna, stenålderns kineser gjorde nudlar på hirs och själv kokade jag matvete till familjen redan i torsdags.

Nyttigare än ris, godare än snabb­makaroner, roligare än pulvermos – gryn är grymt goda.

Text & recept: Jon Hansson

Foto: Börje Thuresson

Med biffen på kornet

4 portioner

Tid: 35 minuter

500 g lammytterfilé eller lammrostbiff

4 portioner korngryn

8 bitar soltorkad tomat

3 skivor lufttorkad skinka

4 msk basilika strimlad

100 g halvmjukost som taleggio eller fontina

1 msk smör

3 msk olivolja

1/2 citron

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Ta fram lammet så att det inte är kylskåpskallt när du ska steka det. Salta och peppra.

2. Koka korngrynen. Gör som det står på paketet.

3. Skär tomaterna i bitar och strimla skinkan och basilikan.

4. Skär bort kanten från osten och skär sedan i små tärningar.

5. Stek lammet i smöret.

6. Rör ner olivoljan i de kokta korngrynen, smaka av med salt och pressad citron. Vänd ner de soltorkade tomaterna, skinkan, basilikan och osten.

7. Servera till köttet med en grönsallad.

Jättecouscous med laxsås

4 portioner

Tid: 30 minuter

”Couscouskulorna, moghrabiahn, är ett slags minipasta så vi serverar en svenskinspirerad pastasås till.”

4 portioner moghrabiah

1 dl hackad dill

2 msk socker

2 msk vitvinsvinäger

250 g färsk eller fryst laxfilé

3 dl lätt crème fraiche

2 msk senap

1/2 citron

175 g skalade kräftstjärtar i lake

Salt

Vitpeppar

Gör så här:

1. Koka moghrabiahn. Gör som det står på paketet.

2. Koka upp 0,5 l vatten i medel­stor kastrull (1,5 l) tillsammans med sockret, vinägern och 1,5 msk salt.

3. Hacka dillen och rör ner 2/3 i kastrullen. Lägg resten åt sidan.

4. Skär laxen i 2 x 2 cm kuber. Lägg ner i kastrullen, dra den av värmen och låt stå i 2 minuter, dubbla tiden för fryst lax. Häll sedan bort spadet. Laxbitarna kan få fortsätta att bo i kastrullen.

5. Koka upp crèmefraichen med senapen och 0,5 msk pressad citron i en vid kastrull eller traktörpanna. Smaka av med salt och peppar.

6. Häll bort saltlaken från kräftstjärtarna och vänd ner dem, resten av dillen och laxbitarna i crèmefraichen. Servera till moghrabiahn.

"Risotto" på dinkelvete med parmesan och renkött

”Nu ska vi INTE göra som det står på paketet. He he.”

4 portioner

Tid: 1 tim 5 min

400 g champinjoner eller kantareller/karljohan när det är säsong

5 enbär (kan hoppas över)

2 + 2 msk smör

0,5 tsk torkad rosmarin

2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong eller 3 msk flaskfond

1 lök

1 vitlöksklyfta

4 msk persilja hackad

4 portioner dinkelvete

1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin

100 g parmesan

100 g torkat renkött

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Rensa svampen och dela i kvartar.

2. Krossa enbären.

3. Stek i torr panna tills svampen börjar vätska sig och fukten ångat bort. I med 2 msk av smöret, enbären och rosmarinen. Fräs på ganska hög värme så att svampen blir brynt. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

4. Koka buljong på 1 l vatten och tärningarna/fonden. Håll hyfsat varm, den behöver inte koka.

5. Skala och hacka löken och vitlöken.

6. Hacka persiljan.

7. Fräs löken och vitlöken i resten av smöret i en stor kastrull eller gryta. Det ska mjukna men inte ta färg.

8. Häll i dinkelvetet. Rör om och fräs 1 minut.

9. Häll i vinet. Rör om och fräs ytterligare några minuter. Häll i buljongen i ungefär lika stora skvättar som vinet. Rör om då och då. (Matvetet suger inte upp buljongen lika snabbt som ris och du behöver inte röra lika flitigt som i en vanlig risotto.)

10. Späd med mer buljong när föregående skvätt kokat in i vetet. Ta en testtugga när drygt hälften av buljongen gått åt. Vetekornen ska vara mjuka och goda men inte bli till gröt.

11. Smaka av med peppar och lite salt när det verkar klart. (Gillar du krämig risotto så rör i en stor extra klick smör.)

12. Vänd ner den stekta svampen och persiljan. Riv över parmesan, gärna grova flingor. Tälj flisor av renen och strö över. Servera.

Tips:

Torkat renkött finns tyvärr inte alltid och överallt men ofta kan du hitta små påsar med ”vildchips”. Funkar utmärkt. Andra alternativ är salami (dock inte prickig korv) som också passar bra. Ett vego­alternativ är ugnsrostade valnötskärnor.

Vetesallad med Caesardressing

”Matvete är en stor favvo hemma hos mig. God smak, trevligt att tugga på och snabblagat.”

4 portioner

Tid: 30 minuter

4 portioner matvete

200 g kålrot

250 g körsbärstomater

100 g skalade räkor (250 g oskalade)

4 msk hackad persilja

4 msk hackad basilika

150 g tonfisk (avrunnen vikt)

Caesardressingen:

0,5 dl riven parmesan

6 sardellfiléer

1 msk fransk senap

1 msk vinäger

2 äggulor

1 dl olivolja

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Koka matvetet. Gör som de säger på paketet. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

2. Skala kålroten och skär sockerbitsstort. Koka 1 minut. Inte mer, den ska fortfarande vara knaprig. Låt rinna av.

3. Skölj tomaterna.

4. Skala räkorna.

5. Hacka persilja och basilika.

6. Fixa dressingen: Lättast i en mixer. Då är det bara att ösa ner samtliga ingredienser och köra tills det blir en jämn sås.

7. Om du är mer för handarbete så börjar du med att riva parmesanen och sedan mosa sardellerna ordentligt med en gaffel.

8. Blanda rivet och moset med senapen, vinägern och äggulorna. Vispa ner olivoljan så att det blir en hyfsat slät sås. Smaka av med salt och peppar.

9. Blanda matvetet med hälften av dressingen i en skål.

10. Vänd ner kålrotsbitarna, tomaterna, räkorna, det gröna hacket och tonfisken. Servera med bröd och resten av dressingen för den som vill ha mer.

Quinoa med knapriga skockor och lax

4 portioner

Tid: 45 minuter

1 citron

300 g jordärtskockor

2 msk olivolja

0,5 tsk timjan

4 portioner quinoa

3 msk gräslök hackad

3 msk dill hackad

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk senap osötad

200 g sockerärtor

100 g rökt lax

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Tvätta citronen och riv skalet.

2. Skala skockorna, skiva tunt och lägg i en bunke med vatten och saften från halva citronen. (Det är för att de inte ska mörkna.)

3. Klappa skockaskivorna torra med en handduk. Stek dem i olivoljan tillsammans med timjanen i en stor stekpanna. Salta och peppra. Stek på rätt svag värme tills skivorna mjuknat och fått fin färg.

4. Koka quinoan. Gör som det står på paketet.

5. Hacka dillen och gräslöken.

6. Blanda ner i yoghurten i en skål tillsammans med det rivna citronskalet och senapen. Smaka av med pressad citron och salt.

7. Koka sockerärtorna någon minut.

8. Skär laxen i strimlor.

9. Lägg upp quinoan på fat och toppa med stekta skockor, sockerärtor, laxstrimmel och yoghurtsåsen.

Bulgur med saffransmorötter

4 morötter

2 cm färsk ingefära

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk koriander malen

70 g babyspenat

4 portioner bulgur

2 msk olivolja

2 dl vitt vin eller matlagningsvin

0,5 g (1 kuvert) saffran

400 g kikärtor på burk

150 g fetaost

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar.

2. Skala och hacka ingefäran och vitlöken.

3. Mal eller mortla koriandern.

4. Skölj spenaten och låt rinna av.

5. Koka bulguren enligt paketet.

6. Hetta upp olivoljan tillsammans med ingefäran, vitlöken och koriandern. Fräs lite lugnt någon minut.

7. I med morötterna, fräs och rör om under ett par minuter. Häll i vinet och saffranen. Salta och peppra lätt. Puttra sakta i 5 minuter.

8. Spola av kikärtorna och låt rinna av.

9. Vänd ner spenaten och kikärtorna. Bryt fetaosten i bitar och vänd ner dem i kastrullen.

10. Servera till bulguren.