"Choklad är ingen lyxvara"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-11

När de tekniska och mjuka klapparna är uppackade återstår det bruna guldet.

Konditorn Johan Sörberg har satt betyg på tio ge bort-askar.

Sött är gott Konditorn Johan Sörberg slår ett slag för svensk - och spansk choklad.

- Jag är emot att choklad görs till lyxvara. Det är som vin - ibland vill man dricka fint vin, ibland lådvin, säger han.

Till vardags är det bröd i alla former som gäller för bagaren och konditorn som blivit ett bekant ansikte i TV4:s morgonprogram.

Fransk favorit

Men en och annan pralin har både blivit till och halkat ner genom åren.

- Min favorit som barn var fransk nougat. Och i dag slåss jag med sonen om samma bit.

Positiv - ibland...

Medan vi tuggar oss igenom de tio kartongerna rynkar han pannan, spottar ut och ser ibland positivt överraskad ut.

Ofta är det den utländska, högt värderade chokladen som är en besvikelse.

- Det sägs att svensk choklad är söt och fet, men det är bara viss belgisk och schweizisk choklad som inte är söt, säger konditorn som i stället slår ett slag för spansk choklad.

Feliz Navidad på er alla gottegrisar!

Britt Peruzzi