Bolognesevariant

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-17

Sportlov i en del hörn av landet. Så de närmaste veckorna kommer ett stim med extraenkla recept som ni lediga kan sno ihop till lunch medan vi mammor och pappor slavar i fabrikerna. (Orättvist!)

Ja, det finns köttfärssås på burk och djupfryst men din hemfixade blir oändligt mycket godare.

Det här behöver du

(4 personer)

300 g köttfärs

1 lök

2 vitlöksklyftor

3 skivor rökt skinka

1 burk krossade tomater, 400 g

3 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1/2 tärning hönsbuljong

2 msk olivolja

en bit parmesan

pasta

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär skinkan i tärningar.

3. Fräs det hackade och skinkan i olivoljan i en stor stekpanna eller gryta. Löken ska inte ta färg, bara bli lite blank.

4. Lägg i köttfärsen och stek på ganska hög värme. Rör flitigt.

5. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén.

6. Smula ner den halva buljongtärningen och rör om ordentligt.

7 Krydda med oregano, peppar och lite salt. Koka ihop såsen några minuter.

8. Servera med nykokt pasta och riven parmesan. En grönsallad och/eller gurkbitar passar bra till.

Gott att dricka till 1

Frys in bär i isbitar och pluppa ner i saften/läsken/vattnet. Ser proffsigt ut men är löjligt enkelt att göra.

Gott att dricka till 2

Teroldego Rotaliano (22377) Italien, 62 kronor.

Vego-varianten

Byt köttfärsen och skinkan mot burkade bönor eller kikärtor. Öka dosen (grönsaks)buljong för att få mer smak.

Köttfärssås

Jon Hansson