Ladda fikat med lyxig latte och mumsiga muffins!

Uppdaterad 2018-07-17 | Publicerad 2009-03-14

Vårvinternpromenadens köld är hård, blek sol skymta bak isig dimma.

Nybakat väntar i varje gård och kaffedoft man kan förnimma.

Brasan värmer frusen fot, nybryggd latte tas emot, och något att stoppa i mun, under mysig fikastund.

Så lyckas du med ditt kaffe:

En förklaring till att caffè latte har blivit en dominerande dryck på kaféerna och vid köksborden är att espressokaffet och mjölken kompletterar varandra. Espresson är rik på smaker och kan därför bära mycket mjölk. Proteinet i mjölken, kaseinet, dämpar kaffets beska och bittra smak.

1) Det är viktigt att kaffet är riktigt färskt. Låt det vara kvar i påsen och stäng den noga så behålls aromämnena. Förvara på en sval och mörk plats.

2) Vattnet gör också märkbar skillnad. Det ska vara färskt och kallt.

3) Nybryggt kaffe ska drickas direkt, kaffe i termos bör drickas inom en timme.

4) Maler du bönor – mal precis innan du brygger kaffet för att behålla så mycket som möjligt av aromerna.

5) Ska du göra en mjölkbaserad kaffedryck, till exempel en caffè latte ska mjölken vara färsk och kylskåpskall.

6) Precis som med en gnutta socker kan du avrunda kaffets syrlighet och bitterhet med varm mjölk. Men det är viktigt att mjölken inte blir varmare än 65 grader. Den kan annars ändra karaktär och smaka som välling. Använd gärna en termometer.

Brygga eller pressa?

Satsa på några olika bryggkannor som komplement till kaffebryggaren. En pressokanna och en moccabryggare plus en mjölkskummare gör kaffeminglet extra festligt. Erbjud flera bryggkannor till kakbuffén och låta gästerna göra sitt eget kaffe utifrån tycke och smak.

Emma kom femma i barista-VM

Namn: Emma Andersson.

Ålder: 23.

Yrke: Barista och driftschef för Stureplansgruppens kaféer och lunchservering i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Meriter: Beige champion 2007, alltså svensk mästare i caffè latte. 5:a i Barista-VM samma år.

Grundtips: Håll det enkelt, krångla inte till det.

Favorit: Capuccino – som kan spetsas med lite whiskey till en Irish beroende på tidpunkt och sällskap.

Drinkrecept: Emma Andersson
Kakrecept: Lena Holmsäter
Foto: Micke Gustavsen