Krögarna jublar efter lättade restriktionerna

Uppdaterad 2021-06-02 | Publicerad 2021-06-01

För första gången sedan julafton får restaurangerna nu ha öppet till klockan 22.30.

Och krögarna jublar över de lättade restriktionerna:

– Vi har inte kunnat ta hand om våra gäster som vi velat, det ska bli så härligt att äntligen kunna få göra det, säger krogägaren Marion Ringborg.

Sedan den 24 december har serveringsställen och restauranger tvingats hålla stängt efter klockan 20.30, med undantag för hämtmat. Beslutet om serveringsstoppet blev hårt kritiserat när det infördes, av både krogägare och även branschorganisationen Visita.
Men i dag, 1 juni, förlängs öppettiderna med två timmar, och på restaurangen Garba i Stockholm är stämningen förväntansfull.

– Det här betyder ju att vi kan ha fler sittningar och fler gäster, det känns verkligen superkul, säger ägaren Marion Ringborg.

Regeringens plan innebär att restriktioner och rekommendationer avvecklas i fem steg. Om smittspridningen minskar så som regeringen hoppas kan nästa steg tas den 1 juli. Det steget blir större än det som tas i dag.
– Då kommer vi slå till på uteserveringen och göra någonting väldigt kul där, så att det blir livligare på gatan och verkligen fira in sommaren, säger hon.

Marion Ringborg, krögare på Garba.

Tareq Taylor välkomnar lättnaderna

Även den kände krögaren Tareq Taylor tar emot lättnaderna med glädje. Enligt honom betyder de nya reglerna ”enormt mycket” för branschen som helhet.

– Det är oerhört viktigt och jag skulle säga att det vore omöjligt att inte gå åt det hållet. Vi går mot sommaren och ljusare tider vilket gör att folk kommer vilja samla sig, och om de inte gör det på restaurangerna kommer de samlas på hemmafester, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Han ställer sig fortsatt kritisk till de restriktioner som branschen har fått förhålla sig till det gångna året.

– Jag förstår restriktionerna i den utsträckning att man från politikens håll har behövt ha verktyg. Någonting som säger ”det här är farligt, begränsa er rörlighet, stanna hemma”. Det förstår jag. Men restriktionerna har inte haft någon saklig grund i att smittan har skett på restaurang. I det avseendet är restriktionerna endast ett politiskt verktyg.