LIVE: Senaste nytt om den ekonomiska krisen

Alla nyheter om krisvintern Så påverkar det dig Ställ dina frågor

Följ Aftonbladets liverapportering för senaste nytt om det ekonomiska läget.

Här kan du ställa dina ekonomifrågor och följa med i nyhetsflödet.

Aktuellt just nu

Fastnålat inlägg
Kaffet sjunker i pris
i dag kl 08.27Nivette Dawod
DELA

Kaffet sjunker ganska rejält i pris, uppger Matpriskollen, något TT rapporterar om.

Ulf Mazur, vd och grundare av den oberoende sajten, berättar att kaffepriserna sjunker i pris hos alla de stora butikskedjorna och på de flesta stora kaffemärkena.

Prissänkningen är i de flesta fall omkring 10 kronor per kilo.

– Det är de ordinarie priserna som sänks. Vi kan vänta oss att extrapriserna följer med ned nu, säger han till TT.

Inflationsrallyt ser dock inte ut att vara över ännu för andra varor.

– Kaffet lever sitt eget liv, med priserna på kafferåvaran som handlas på börserna och som varierar, och så dollarkursen, säger Ulf Mazur.

Just kaffepriserna justeras bara fem gånger per år, så den prissänkningen kommer att hålla i sig i alla fall ett par månader, skriver TT.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod
  DELA
  Kvadratmeterpriserna i Stockholm steg i januari

  Lägenhetsmarknaden i Stockholm har under januari haft hetare budgivningar än under slutet av 2022, visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  Medelpriset per kvadratmeter på lägenheter innanför tullarna steg med 3,6 procent i januari, jämfört med december.

  Det är den största ökningen för januari sedan 2015.

  Dessutom ökade skillnaden mellan utgångspris och slutpris till 3,7 procent, den högsta nivån sedan juni förra året, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

  En delförklaring till vändningen är att det läggs ut betydligt färre objekt till försäljning, jämfört med för ett år sedan.

  – Det sätter marknaden mer i balans och bidrar en ökad aktivitet i budgivningarna och därmed också stigande priser, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

  I övriga landet syns inte samma tecken på återhämtning, utan snarare en utplaning.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Höga matpriser ger utdelning för dagligvarujätte

  Dagligvarujätten Axfood, som har butikskedjorna Willys och Hemköp, har gjort ännu ett starkt kvartal, rapporterar TT.

  Inflationen har visat sig i höjda matpriser. Det bidrar till kraftigt ökad omsättning och till viss del rekordtillväxt.

  Och priserna lär fortsätta gå upp eftersom inflationen fortsätter att göra det, säger vd:n Klas Balkow till nyhetsbyrån.

  Han försvarar prishöjningarna med en rad faktorer som sker i tidigare steg, hos leverantörer och ofta globala företag. Den historiskt svaga svenska kronan påverkar också.

  Nu föreslås i samband med bokslutet en utdelning till aktieägarna på 8:15 kronor, högre än förra årets 7:75 kronor.

  Något som förstås kan sticka i ögonen på folk.

  – Det är viktigt att komma ihåg att vi har låga marginaler och de är dessutom något ned för 2022. Det är viktigt att ha en marginal för att kunna investera och kunna bygga nya butiker och satsa gentemot kunden, säger Klas Balkow.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Norskt flygbolag i konkurs

  Det norska flygbolaget Flyr går i konkurs, rapporterar norska E24.

  Bolaget har misslyckats med att skaffa nytt kapital och nu har man lämnat in en ansökan om konkurs.

  Alla flyg är stoppade, biljettförsäljningen har upphört.

  Jacob Pedersen, analyschef på Sydbank, säger att Flyrs konkurs kan gynna SAS.

  – Det kan vara positivt, förutsatt att Flyr inte ersätts av tuffare och hårdare konkurrenter, säger han till nyhetsbyrån Ritzau, enligt TT.

 • Gustav Bådagård
  DELA
  Inflationen sjunker mer än väntat i euroländerna
  Foto: idil toffolo

  Siande ekonomer trodde på 8,9 procent. Men inflationstakten i euroländerna hamnade på 8,5 procent i januari, skriver TT som hänvisar till statistik från Eurostat.

  I januari var inflationssiffran enligt KPI 9,2 procent.

  Euroländerna är de 20 europeiska nationer som använder sig av valutan euro: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Myndigheten Svenska kraftnät har tagit fram en modell för stöd till elanvändare i södra Sverige. Den har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, och elstödet börjar betalas ut från den 20 februari. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att få pengarna snabbast möjligt. Regeringen har också beslutat om ytterligare ett elstöd, nu ligger bollen hos Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Här kan du läsa mer om det nya elstöd som ska gå till samtliga hushåll i hela Sverige.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Samtliga högerpartier gick till val på att reduktionsplikten ska ses över. Så det är inte otänkbart att kravet kommer att minska framöver.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och förre riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har för SVT uppgett att Moderaterna inte driver frågan aktivt just nu på grund av inflationen. I stället har Finansinspektionen fått i uppdrag att utreda hur dagens system, där en ventil för hushållen erbjuds, fungerar i praktiken.

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

 Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

 • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
 • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
  Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
 • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
 • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu