30 miljarder i skattesänkningar nästa år

Regeringen har presenterat statsbudgeten för 2021

Av: Ebba Thornéus, Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Skatten sänks samtidigt som minst 25 miljarder kronor läggs på vård, skola och omsorg.

I skuggan av coronapandemin presenterar regeringen en historiskt omfattande budgetproposition.

– Det handlar om jobben, jobben och jobben, säger finansminister Magdalena Andersson.

Över 100 miljarder i reformer. I budgetpropositionen för nästa lägger regeringen fram en rad förslag för att få fart på samhällsekonomin efter coronakrisen.

– Det här är inte en budget för att vi ska komma tillbaka till där vi var förut, utan vi ska bygga Sverige starkare än tidigare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I budgeten läggs omkring 30 miljarder kronor på skattesänkningar. Runt 25 miljarder ska satsas på vård, skola och omsorg.

Den expansiva politiken leder till ett underskott i statens finanser under de kommande åren. Samtidigt växer statsskulden från drygt 35 procent av bruttonationalprodukten förra året till 42,6 procent i år.

– I förhållande till våra europeiska grannar har vi även fortsättningsvis väldigt låg statsskuld, säger Magdalena Andersson.

Höjd skatt på alkohol

Satsningarna som regeringen föreslår bedöms leda till 75 000 nya jobb, enligt Andersson.

Budgetluntan innehåller också reformer som ska förbättra situationen för människor som blivit av med jobbet På måndagsmorgonen gav finansministern beskedet att lättnaderna som införts i a-kassan förlängs med två år.

Det imponerar inte på Jan-Olof Jacke, vd för organisationen Svenskt Näringsliv.

– Höjd ersättning i a-kassan innebär minskade drivkrafter för arbete. Det var bara tänkt som en tillfällig åtgärd och om vi ska få igång ekonomin behöver nya arbetstillfällen som skapas snabbt kunna bli tillsatta med aktivt arbetssökande, säger han i en kommentar.

Regeringen ökar också anslagen till försvaret. Det ska delvis finansieras med höjda skatter på alkohol och tobak

Den exakta utformningen av skattehöjningen är inte klar, men en flaska vin blir omkring en krona dyrare 2023, en 75 centiliters flaska sprit blir ”några kronor” dyrare och en öl knappt 25 öre dyrare.

Åkesson: En trött pyttipanna

Oppositionen är kritisk mot flera av reformerna som regeringen lägger fram.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson medverkade i SVT:s ”Morgonstudion”. Då riktade hon in sig på a-kassan:

– Nu behöver vi stärka arbetslinjen. Vi ska komma ihåg att innan den här krisen så steg arbetslösheten, trots en högkonjunktur. Det är allvarligt. Vi måste ha reformer som gör att fler jobbar. Det ska alltid löna sig att jobba än att inte jobba.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson drog till med en matliknelse när han kommenterade budgeten på Instagram.

”Enligt min bedömning är den framför allt ett hopkok av de vänsterliberala partiernas olika favoritförslag, som man passar på att få med när prislappen inte betyder så mycket”, skriver han.

”Resultatet blir en trött pyttipanna, som knappast ger Sverige den rivstart som nu behövs för att klara företag, jobb och medborgarnas trygghet.”

Laddar Live Upplevelse
Magdalena Andersson, finansministern.
Foto: LOTTE FERNVALL
Magdalena Andersson, finansministern.
Publicerad:

LÄS VIDARE