Konkursvåg drar in – högsta nivån på 10 år

Publicerad 2023-01-03

Knappt hann svenska företag pusta ut och se ljusare på framtiden innan krismolnen började torna upp sig igen.

Under sista halvåret 2022 ökade antalet konkurser med 22 procent.

Det innebär ett nytt tioårshögsta, enligt kreditupplysningsbolaget UC.

Det totala antalet konkurser i Sverige ökade med 5 procent under 2022 jämfört med föregående år. Men om man tittar på utvecklingen under den senare halvan av året är bilden allt dystrare – och kan ge en fingervisning om läget framåt.

Sett till december månad ökade konkurserna med 17 procent jämfört med samma månad 2021, och under det sista halvåret var ökningen hela 22 procent jämfört med samma period föregående år.

Enligt UC:s statistik framgår att 6 481 företag gick i konkurs under 2022, varav runt 3 500 under sista halvåret.

Ökad konkurstakt under sista halvåret

Det är det högsta antalet konkurser som uppmätts under samma halvårsperiod på 10 år.

– Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner. En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare. Men dessvärre bjöd året istället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Bland de branscher som nu är under hård press återfinns de som även drabbades tufft under pandemin som handel, hotell- och restaurang.

Inom hotell- och restaurang ökade konkurserna under förra årets sista månad med 29 procent jämfört med samma månad 2021. Samtidigt noteras att antalet nystartade företag inom sektorn är det lägsta på 10 år under perioden.

– Efter pandemin är kriget och inflationen ytterligare en tung sten i ryggsäcken för restaurangägare runt om i landet. Dessutom har hushållens förtroende för ekonomin varit rekordlågt under hösten enligt konjunkturinstitutets mätningar, till följd av det ökade ränteläget och att många upplever att lönen äts upp av inflationen, säger Johanna Blomé.

Antalet konkurser väntas fortsätta öka under 2023, enligt UC.

Hon pekar på att detta inneburit att restauranger i allt större utsträckning fått se kundkretsen tunnas ut, samtidigt som man tvingats höja sina priser till följd av ökade mat-, energi- och räntekostnader.

– Det resulterar i sig i att många väljer bort restaurangbesöket för att spara några extra kronor i plånboken.

Elkrisen har ännu inte slagit igenom i statistiken

Hur de höga elpriserna som svenska företag precis som hushållen brottas med faktiskt kommer att slå är enligt UC för tidigt att säga. I statistiken syns ännu ingen koppling mellan elområde och antalet konkurser, men flera av de omvärldsfaktorer som påverkat under 2022 spås få fortsatt effekt under det kommande året.

– Många företag går ett tufft 2023 till mötes. Inte minst mindre företag kan drabbas av motgångar i likviditeten till följd av ökade el- och inköpskostnader samt räntor. Nu när vi sitter med facit i hand tyder det mesta på att det här bara är början - även ökade och mer långsiktiga effekter från kriget i Ukraina är att vänta, säger Johanna Blomé.

Tufft läge framåt trots skattebesked

Trots att det finns ljusglimtar i form av att exportbolag gynnas av kronans låga värde, och att regeringens besked om utökat skatteanstånd är positivt för företags möjligheter att hantera sin likviditet, bedömer UC att företagen går en tuff tid till mötes.

– Jag har svårt att se att det skulle vända de stora trenderna, risken är stor att konkurserna kommer att fortsatt öka och nystartandet att minska – åtminstone under den första delen av 2023, säger Johanna Blomé.

Följ ämnen i artikeln