Så var ekonomiåret 2017

Uppdaterad 2018-01-02 | Publicerad 2017-12-27

En bostadsmarknad i gungning, en storbank som packat flyttlådorna och en galen bitcoinrusning.
Ekonomiåret 2017 har varit minst sagt händelserikt.

Pensioner och bitcoins – så både inleddes och avslutades på sätt och vis det privatekonomiska året 2017.

Redan 2 januari passerade kryptovalutan bitcoin för första gången 1 000-dollarstrecket. Få kunde då ana var utvecklingen skulle ta vägen.

Allra-skandalen

I slutet av samma månad började skandalen kring pensionsbolaget Allra att rullas ut. Ledningen med vd:n Alexander Ernstberger i spetsen misstänks ha blåst 130 000 pensionssparare på mångmiljonbelopp.

– Det är förjävligt, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon fick frågor om turerna kring Allra.

Turer som bland annat Allra har lett till att antalet PPM-fonder nu ska begränsas kraftigt – mer om det längre ned.

En annan stor nyhet under våren var regeringens förslag om nya bilskatter – det så kallade bonus-malussystemet. Det kommer att kosta betydligt att köpa en ny bensin- eller dieselslukande modell, samtidigt som ”gröna” alternativ premieras med en saftig bonus.

Gratis semestersurf

I april fick alla utlandsresenärer ett glatt besked när roamingen inom EU togs bort. Gratis surf och ”snaps” från stranden ledde till att dataförbrukningen ökade med 1 500 procent inom EU under sommaren.

På bostadsmarknaden pekade alla pilar uppåt – i april passerade flera stadsdelar i Stockholms innerstad den ”magiska” gränsen på 100 000 kronor per kvadratmeter i försäljningspris.

Rädslan för en bubbla på väg mot sprickningsgränsen fick Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen att kliva in i handlingen. I maj meddelade han att myndigheten ville skärpa det dåvarande amorteringskravet på bolån.

”På tre år har bostadspriserna ökat med drygt 40 procent. FI ser därför att sårbarheter byggs upp i den svenska ekonomin” skrev FI i ett pressmeddelande.

Bubbeloro på bomarknaden

Trots öronbedövande kritik från bland annat bank- och byggsektorn gav regeringen den 30 november grönt ljus till förslaget.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Vid halvårsskiftet låg priset på en bitcoin på omkring 2 500 dollar.

Strax innan industrisemestern kom biltillverkaren Volvo med det överraskande beskedet att samtliga nya modeller skulle elektrifieras från och med 2019. Aftonbladets bilexpert Robert Collin drog fram motorsågen.

– Jag tror inte ens de tänker genomföra det, sa han.

Drygt tre månader senare presenterade Volvos elbilsmärke Polestar sin första modell – Polestar 1.

Nordea lämnar

Vid sidan av Volvo har Nordea stått i fokus under året. Redan i mars hotade storbankens vd Casper von Koskull med flytt från Sverige på grund av höjda bankavgifter.

Trots det slog Nordeas flyttbeslut ner som en bomb den 6 september. Politiker och fackförbund rasade, samtidigt som över en miljon kunder övervägde att lämna banken.

Strax därpå kom beskedet som många bilägare fruktat. Kommuner kommer att få införa nya miljözoner, som stänger ute äldre bensin- och dieselbilar. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) vill införa zonerna ”så snabbt som möjligt”.

– Vi måste få ordning på Stockholms luft, sa han i samband med att miljözonerna togs med i Stockholmsbudgeten för 2018.

Fläskig retorik

Gladare plånboksnyheter serverades i regeringens budget den 20 september. Satsningarna på bland annat sänkt pensionärsskatt och höjt barn- och studiebidrag möttes av poetiska sågningar från oppositionen.

– Regeringen strösslar ut socker och färgämnen från en orimligt stor godispåse, men det bygger inte samhället på sikt. Man riskerar ett kraftigt blodsockerfall, det är inte vad Sverige behöver, sa Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Centerpartiets dito Emil Källström ville inte vara sämre:

– Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt.

Priserna faller

Under hösten började bostadsmarknaden långsamt kylas av, för att i november och december i det närmaste frysa till is. Ett enormt utbud i kombination med osäkerhet kring det skärpta amorteringskravet har lett till den snabbaste prisnedgången sedan finanskrisen 2008.

– Det är sannolikt att vi inte ännu sett botten på den nedåtgående priskurvan, sa mäklarvd:n Marcus Svanberg i mitten av december.

Samma dag valde de politiska partierna i den blocköverskridande pensionsgruppen att leverera en sur julklapp till svenska folket. Den lägsta åldern att ta ut allmän pension höjs från 61 till 64 år. Något som fick V-ledaren Jonas Sjöstedt att se rött.

– Det är hundratusentals människor som kommer att drabbas, drämde han i.

I den mer positiva vågskålen ligger att pensionsskojarbolagen nu ska rensas ut, genom att antalet fonder inom premiepensionssystemet nu kraftigt ska begränsas.

Bitcoinrekord

Och så var det bitcoin. Prisutvecklingen på kryptovalutan har varit fullkomligt galen under senhösten. 14 november låg priset på cirka 5 900 dollar. En dryg månad senare hade priset rusat till över 19 000 dollar, för att på mindre än en vecka sjunka under 14 000 dollar.

– Det har aldrig varit så lätt att spela bort alla sina pengar, konstaterade Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Återstår att se om ekonomiåret 2018 innehåller samma svängningar.