Har fått sommarjobb – ska jag ansöka om jämkning?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Av: Christina Sahlberg

Publicerad:
Sparekonomen Christina Sahlberg om jämkning och sommarjobb.
Foto: ISTOCKPHOTO
Sparekonomen Christina Sahlberg om jämkning och sommarjobb.

Min mamma säger att jag ska jämka eftersom jag inte kommer att tjäna så mycket i sommar – vad betyder det och hur gör man?

Mira

Hej Mira,

Ja, din mamma har rätt. Om du i sommar kommer tjäna under 20 008 kronor så behöver du inte betala någon skatt – men det kräver att du jämkar.

Att jämka är att justera skattesatsen efter hur mycket man tror att man kommer att tjäna. Gör du ingen jämkning så kommer din arbetsgivare att dra skatt på din lön som du då får tillbaka nästa år när du deklarerar. Du förlorar alltså inte pengar på att inte jämka (möjligtvis lite ränta) men du får betala en skatt i år som du inte får tillbaka förrän nästa år.

För att din arbetsgivare inte ska dra skatt behöver du alltså ansöka om jämkning hos Skatteverket. Jämkning gör du genom att göra en ansökan i e-tjänsten (eller blanketten) Jämkning för skolungdom och studerande (ändring av preliminär A-skatt). Du kan ansöka om jämkning när som helst under året och jämkningen gäller till årets slut. Beslutet från Skatteverket lämnar du sen till din arbetsgivare, helst innan du börjar jobba.

Och du, om du tjänar mer än 20 008 kronor behöver du inte bli ledsen för att du då får betala skatt. Dels är skatten låg för låga inkomster och dessutom får du då pension avsatt. Alla som arbetar och betalar skatt i Sverige får nämligen pengar avsatta till sin allmänna pension. Summan som sätts av till din pension är större än den summan du betalar i skatt upp till cirka 200 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE