Skådespelaren Lasse Pöysti är död

Förra Dramaten-chefen – också känd för kultrollen som Mumintrollet – blev 92 år

Av: Ebba Thornéus, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Dramaten-skådespelaren Lasse Pöysti är död, skriver Hufvudstadsbladet.

Den finlandssvenska skådespelaren blev först känd för den svenska publiken i rollen som Mumintrollet.

Pöysti blev 92 år.

1 av 3 | Foto: PETER KNOPP
Birgitta Ulfsson som Muminmamman och Lasse Pöysti som Muminpappan

Lasse Pöystis död bekräftas av skådespelarens anhöriga, uppger Hufvudstadbladet. Den förra Dramaten-skådespelaren somnade in natten till fredag och blev 92 år.

Lasse Pöysti var en av Finlands folkkäraste skådespelare och blev först känd för den svenska publiken i rollen som Mumintrollet i SVT:s tv-serie som sändes 1969 till 1970. Pöysti har också gjort roller i Tage Danielssons klassiker ”Picassos äventyr”, ungdomsserien ”Dårfinkar och dönickar”, ”Petri tårar” och tv-såpan ”Vita lögner”.

Han debuterade som barn, i filmerna om Suomisen Olli och gjorde sin sista roll på scenen som 85-åring, i Aleksandr Ostrovskijs föreställning ”Skogen”.

Arbetade med Ingmar Bergman

– Att lära sig utantill medför stress. Jag brukar fara ut med segelbåten till Nagu på sommaren, förtöja båten vid bryggan och sitta där i tre veckor och lära mig texter, sade Pöysti till Hufvudstadsbladet i samband med den föreställningen.

Under slutet av 70- och början av 80-talet drev han Lilla Teatern i Helsingfors tillsammans med sin dåvarande hustru Birgitta Ulfsson, innan han flyttade till Stockholm och tog plats på Kungliga dramatiska teaterns scen.

Mellan åren 1981 och 1985 var han chef för Dramaten och arbetade också med Ingmar Bergman med tv-dramatiseringarna ”De två saliga” och ”Hustruskolan”.

Under sin livstid belönades han med det finska filmpriset Jussistatyetten sju gånger.

Är du intresserad av nöjesvärlden? Följ Nöjesbladet på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE