S-toppen: Det krävs att Spotify lägger korten på bordet

Efter uppgifterna om penningtvätt: ”Extremt allvarligt läge”

Publicerad 2023-09-06

I veckan avslöjade Svenska Dagbladet att Spotify används av kriminella för att tvätta pengar.

Nu går S-toppen Ardalan Shekarabi ut och kräver att musikjätten agerar.

– Det krävs att de lägger korten på bordet, säger han.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, Ardalan Shekarabi, kräver att Spotify agerar och ”lägger korten på bordet” efter Svenska Dagbladets avslöjande om att streamingjätten används av kriminella gäng för att tvätta pengar. Detta sker enligt tidningen genom att köpa falska lyssningar i musiktjänsten.

– Det är ett extremt allvarligt läge, och jag har krävt att Spotify tar sitt ansvar. Man har pratat om att man ser sig själv som ett svenskt bolag, man pratar om hållbarhet och att vara en del av det här samhället. Då är det minsta man kan göra i det här läget att lägga alla kort på bordet och gå till botten med det här, säger han.

Ardalan Shekarabi.

Vidare säger S-ledamoten att han vill att företaget ska ta in oberoende utredare och samarbeta med polisen och ekobrottsmyndigheten för att ta reda på vad som har hänt.

– Bolaget själva måste agera för att täppa till de här hålen och informera berörda myndigheter och allmänheten om hur Spotify har använts för att finansiera gängens kriminalitet.

Uppmaningen till regeringen: ”Täppa till hålen i lagstiftningen”

Ardalan Shekarabi vänder sig även till regeringen, och vill se att de vidtar åtgärder för att motverka möjligheterna till penningtvätt. Han säger att det under de senaste åren har införts hårdare lagstiftning mot företeelsen. Men det kan finnas kryphål menar han.

– Jag har begärt att regeringen ska titta på hur man kan täppa till hålen i lagstiftningen kring det här så fort som möjligt. Ett område som vi inte har samma restriktiva lagstiftning kring är just tjänster av det här slaget, som Spotify tillhör, säger han och fortsätter:

– Det finns pågående utredningar om penningtvätt, och då skulle den här frågan kunna läggas in i en sådan utredning. Att man tittar på hur man behöver agera rättsligt för att täppa till de här hålen och omöjliggöra för gängen att tvätta pengar den här vägen.

Spotify svarar SvD i ett mejl efter granskningen där de skriver att de inte har några bevis för att penningtvätt har förekommit.

Gunnar Strömmer: ”Oerhört allvarliga uppgifter”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till Svenska Dagbladet att tidningens uppgifter är ”oerhört allvarliga”.

Även han vill att Spotify ska ta initiativ för att utreda dem.

– Att man transparent redovisar vad som hänt och ger sin syn på hur det här och hur de här sårbarheterna kan täppas till, säger han till tidningen.

Gunnar Strömmer.

Gunnar Strömmer säger att han inte utesluter att frågan läggs till i den pågående penningtvättutredningen, som påbörjades under 2022. Något som blir viktigt att ta med sig framöver är att reglerna kring penningtvätt i den finansiella sektorn är anpassade för banker och andra finansiella institut, menar han.

– Men de här uppgifterna reser frågan om det finns behov av regelförändringar som också träffar andra branscher.

Spotify uppger i ett mejl till SvD att de inte har bevis för att penningtvätt har skett på plattformen, men att de samarbetar med brottsbekämpande myndigheter och att de jobbar hårt för att bekämpa manipulerade streams.