Så var mötet mellan Tom Hanks och Rolf Lassgård

Hollywoodstjärnan har 180 skrivmaskiner: ”Du kan få en, Rolf”

Publicerad 2022-12-15

En man som heter Ove. Och en som heter Otto.

Nu har de träffat varandra – Rolf Lassgård, 67, och Tom Hanks, 66.

– Det är bra att vi träffas här som Rolf och Tom, inte som Ove och Otto, säger Rolf Lassgård, apropå de två griniga gamla gubbar som de spelar i varsin film.

Bakgrunden till mötet är förstås att först spelade Rolf Lassgård titelrollen i ”En man som heter Ove”, Hannes Holms filmversion av Fredrik Backmans bästsäljande roman. Premiär på juldagen 2015. Sågs totalt av nästan 1,8 miljoner biobesökare i Sverige. Blev Oscarsnominerad.

I tisdags var det galapremiär på den amerikanska nyinspelningen ”A man called Otto”, där Tom Hanks spelar samma griniga gamla gubbe. Riktig premiär blir det 13 januari nästa år.

Mötet mellan filmens stjärnor äger rum under en så kallad Master Class i en fullsatt salong i biografen Skandia i Stockholm.

Samtalet leds av Christina Jeurling Birro, känd SVT-profil och moderator vid olika pr-sammanhang.

Rita Wilson och Fredrik Wikström Nicastro.

”Fantastisk Rolf Lassgård”

Först ut är Tom Hanks fru, skådespelerskan och producenten Rita Wilson, och filmens svenska producent Fredrik Wikström Nicastro. Hon berättar hur hon och maken upptäckte filmen:

– Vi får alltid massor av Oscarsnominerade filmer skickade till oss på dvd. Det var en av dem det året, vi läste vi på omslaget och tyckte den verkade intressant. När vi såg den på kvällen blev vi alldeles tagna av hur bra den var och av hur fantastisk Rolf Lassgård var. Tom blev nästan avundsjuk på hans prestation. ”En film vi borde göra en amerikansk version av och du ska spela rollen”, sa jag till Tom.

Redan dagen efter började de söka filmens svenska producent.

– Jag råkade vara i Los Angeles då. En agent ringde mig och sa att han hade hört att jag höll på att försöka få till en USA-version av filmen. ”Jag har stjärnan åt dig – Tom Hanks”, sa han. Inte varje dag man får ett sådant samtal, säger Fredrik Wikström Nicastro.

Tom Hanks och Rolf Lassgård i samtal.

Redan dagen efter träffade han Tom och Rita. Som sedan skaffade Fredrik Backmans bok och grottade ned sig ännu mer i historien.

Pratar om ishockey

Efter dem, gör sedan Lassgård och Hanks entré till publikens stora jubel.

Av någon anledning frågar Christina Jeurling Birro om de båda männen har pratat ishockey i väntan på att göra entré.

Högst tveksamt om Hanks någonsin varit så intresserad av det.

– Jag lärde mig aldrig åka skridskor ordentligt, säger han.

– Jag håller på Brynäs, men var inte särskilt bra som spelare, om jag inte var i närheten av sargen, då kunde jag trycka in motståndarna där med min tyngd, säger Rolf.

Fanbrev – skrivet på en av Hanks 180 skrivmaskiner

De pratar om det brev Tom Hanks skrev till Rolf Lassgård.

– Det var ett fanbrev, säger Tom.

– Det är ju otroligt förvånande och hedrande att när man får ett sådant, så är det från en kollega som Tom Hanks, säger Rolf, och fortsätter:

– Det var ett otroligt snyggt brev. Skrivet på fint papper, på en gammaldags skrivmaskin.

– Jag samlar på skrivmaskiner. Har kring 180 stycken. Du kan få en, Rolf. Jag vill inte dö och efterlämna så många till mina barn, säger Tom.

Skottade snö för att komma i stämning

Rolf berättar att inför varje filmroll packar han en slags mental ryggsäck med saker som ska hjälpa honom att göra rollen.

– Den metoden ska jag stjäla, säger Tom.

Rolf berättar att den första scenen han gjorde i ”En man som heter Ove” var enkla saker, för att liksom komma in i rätt stämning. Han skottade snö.

– Det låter klokt. Jag fick slänga mig in och ha massor av repliker direkt.

Nästa gång ska jag göra som du, göra någon enkel sak som att kliva in och ut ur en bil, säger Tom.

– Men å andra sidan blev min snöskottningsscen bortklippt, säger Rolf och skrattar.

Tom Hanks och Rolf Lassgård.

Tom Hanks skaffade ful frisyr

De pratar lite om utseendet på Ove respektive Otto.

Rolf hade en mask, för att se mer ”gubbig” ut, i den svenska filmen. Den skapades av ässen Eva von Bahr och Love Olson och tog ett par timmar att sätta på varje dag. Tom säger att han bara skaffade en lite ful frisyr, som om han hade gått till billigast tänkbara frisör. Och att han har kläder i filmen som är lite för stora, som för att förstärka känslan av att han äter och mår dåligt och har gått ned i vikt, efter hustruns bortgång.

Hur mycket Ove och Otto är de själva?

Då är det främst Tom som berättar att han kan bli väldigt grinig när han är ute och kör bil i Los Angeles. Det verkar faktiskt som att han kan bli fullständigt skogstokig när förare till exempel inte blinkar när de ska svänga.

Tom Hanks och Mariana Treviño i ”A man called Otto”.

Positivt budskap

Christina Jeurling Birro försöker, men det känns inte som hon lyckas fullt ut, förklara begreppet folkkär för Tom. Att det är just vad han är. Och om det betyder att han inte vill göra negativa roller. Tom håller inte med och tar Spielberg-filmen ”Rädda menige Ryan” som exempel:

– Är jag med i en andra världskrigsfilm, är det inte så att jag inte vill döda nazister, säger han.

– Jag har aldrig direkt längtat efter att spela en skurk, jag gör hellre rollfigurer där det finns ett ljus, säger Rolf.

Och Tom tycker det är viktigt att ”A man called Otto” har ett positivt budskap.

I den svenska filmen retar sig Ove på sin nya granne, en gravid kvinna (Bahar Pars) från Iran. Sedan blir hon hans bästa vän.

I USA-filmen är den gravida kvinnan (Mariana Treviño) från Mexiko.

– Det är säkert vanligt att folk är misstänksamma mot nya grannar. Otto tror att det ska bli katastrof när han får en granne från Mexiko. Om en film kan visa att han ändrar sig, att han accepterar och tycker om henne i stället, sänder den ut ett budskap att vi människor är ganska lika varandra.