Febrigt och våldsamt om tonåringar med automatvapen

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Monos”.
Foto: Edge Entertainment.
”Monos”.

FILMRECENSION Colombias Oscarsbidrag är en fascinerande – och lite frustrerande – feberdröm om tonåriga gerillasoldater.


Monos
Regi Alejandro Landes, med bl a Moisés Arias, Karen Quintero, Julianne Nicholson, Sofia Buenaventura och Julian Giraldo.


KRIGSDRAMA I Alejandro Landes fascinerande och frustrerande feberdröm till krigsskildring, som också är Colombias Oscarsbidrag, slängs man direkt in en fientlig miljö, utan någon direkt kontext att stödja sig på.
En grupp tonåringar, som befinner sig i en ospecificerad sydamerikansk bergsmiljö och är gerillasoldater i en ospecificerad väpnad konflikt, försöker hålla både sin krigsfånge (Julianne Nicholson) och sina hormoner i schack.

Det är stökigt, och ännu värre blir det när de flyttar ut i djungeln, där slitningar inom gruppen och en skoningslös natur driver dem till allt våldsammare och grymmare handlingar.
Färg, ljus och kaos, myggor, skyfall och automatvapen, svamptrippar och självmord. Bisarra ”Monos” är filmkonst att beundra, mycket tack vare Jasper Wolfs fantastiska foto och Mica Levis pulserande, hotfulla musik. Men i manus figurerar halvidéer, och teman vi har sett hanteras bättre förut.


”Monos” har biopremiär den 22 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN