Politik får inte hota vårt sköna åttiotals-kul

Två filmserier firar 40 år med nya uppföljare

40 år mellan första och fjärde ”Snuten i Hollywood”.

KRÖNIKA. I år firar två klassiska filmserier 40 år genom att släppa nya uppföljare.

Vi är långt ifrån redo att lämna 80-talet bakom oss. Eller att låta politik förstöra all underhållning.

Två av de största kassavältarna 1984 var ”Snuten i Hollywood” och ”Ghostbusters”. Sedan dess har båda filmerna fått en rad uppföljare och i år är det dags igen.

Eddie Murphy spelar Detroitsnuten Axel Foley för fjärde gången efter ett långt uppehåll; trean kom för 30 år sedan. En första trailer har släppts där bekanta ansikten från tidigare filmer varvas med ”nykomlingar” som Kevin Bacon och Joseph Gordon-Levitt. Det är oklart när filmen får premiär, men det blir på Netflix.

I mars går ”Ghostbusters: Frozen empire” upp på bio. Femte filmen i serien, även denna gång med veteranerna Dan Aykroyd och Bill Murray i rollistan.

80-tal i Manhattan-skyskrapor

Kärleken till och fascinationen för 80-talet lever vidare.

På TikTok har kreatörer tagit AI till hjälp för att skapa fantasibilder till scenarion som ”Det är 1986 och du varvar ner efter en hård dag på Wall Street”. Bilderna föreställer lyxiga lägenheter i Manhattan-skyskrapor med hänförande vyer och solnedgångar, med nostalgidetaljer som gamla telefoner och inredning i typisk 80-talsstil.

Nyligen kastade författaren Jason Pargin fram en föga övertygande teori i sina sociala medier. Han kunde inte förstå varför det tillverkas nya ”Ghostbusters”-filmer, för det är knappast någon som inte var barn på 80-talet som bryr sig om de filmerna.

Och skulle ungdomar mot förmodan se den första filmen i dag skulle de tappa hakan av förfäran på grund av filmens Reagan-vänliga politiska budskap.

Så tänkte han.

40 år mellan första och femte ”Ghostbusters”.

Men för det första kommer det nya ”Ghostbusters”-filmer för att de drar in pengar. Det beror knappast på att publiken enbart består av en massa femtioplussare som inte kan lämna 80-talet bakom sig. Det skulle inte räcka som underlag för att fylla kassakistorna. Uppenbarligen lockar ”Ghostbusters” som koncept nya generationer.

Netflix lär kallt räkna med att samma sak gäller för den fjärde ”Snuten i Hollywood”.

Lata akademiker måste hitta jobb

För det andra tror jag att Pargin överskattar värdet av det politiska innehållet i den första ”Ghostbusters”. En historia om lata akademiker som måste skaffa ett jobb? Tja, om man nödvändigtvis vill bli upprörd kan man ju försöka koppla ihop det till den nuvarande diskussionen om akademisk frihet på amerikanska läroverk.

Men den här typen av filmer är ett skolexempel på en sorts underhållning där publiken absolut inte vill förstöra en upplevelse genom att tänka på politik.

Trump och Ryssland hotar. Hela Mellanöstern ser ut att kunna explodera när som helst. Ett avbrott i form av två timmars nostalgi och kravlöst kul är allt vi begär.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln