Linda Pira: Det blev nästan för mycket

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:

MUSIK

Rapartisten nära att slå igenom samtidigt som hon väntade trillingar – förlorade ett av barnen

1 av 4
Tuff prövning Linda Piras chans till genombrottet kom när hon var gravid. Hon väntade trillingar – men ett av barnen slutade utvecklas. Den blivande pappan fick dessutom kalla fötter och lämnade. ”Med musikchansen och vad som hände med graviditeten blev det nästan lite för mycket”, säger hon.

Pojkvännen stack när ­Linda Pira blev gravid.

Rapartisten väntade ­trillingar – men bara två av barnen överlevde.

– Det blev nästan för mycket, säger hon.

I dag släpps Linda Piras, 28, debut-EP ”Matriarken”.

Hon beskrivs ofta som svensk hiphops just nu ­hetaste artist och förväntningarna är stora sedan hennes medverkan i Stors hitlåt ”Rom och kush” och SVT:s realityserie ”Linda Pira – som du inte visste om”.

”Fick värsta chansen”

Linda Pira tar emot i sin lägenhet i Hässelby. Hon lyckades inte fixa barnvakt åt åtta månader gamla tvillingarna Daviel och Kiyan så de jollrar glatt med under intervjun. Linda Piras chans till genombrottet kom i samband med att hon ­väntade barn.

– Jag var väldigt osäker på vad jag skulle göra. Jag fick värsta chansen att bli ­signad av Redline men så blev jag plötsligt gravid. Det var faktiskt trillingar men en slutade utvecklas. Det är jätte­vanligt när det är fler än två att alla inte överlever. Med musikchansen och vad som hände med graviditeten, då blev det nästan lite för mycket, säger hon.

Kändes för naken

En av låtarna i EP:n, ”Playa”, handlar om hur den blivande ­pappan fick kalla fötter och försvann när de blev gravida. Linda Pira var länge osäker om hon ville ha med låten på skivan.

– Den kändes för naken. Men många som följde mig i serien bad verk­ligen om att den skulle vara med. Och det är för dem jag gör musik, liksom. Men det är väldigt känsligt också, jag har svårt att lyssna på den låten för allt kommer tillbaka. Samtidigt är det den typen av musik med ärliga texter som jag själv ­gillar, säger hon.

Efter födseln hittade hon och pappan till barnen tillbaka till varandra. Till en början som vänner.

– Vi gjorde allt tvärtom. När han stack lät jag honom vara. Sedan när barnen kom träffades vi och möttes på halva vägen någonstans. E­fter det började vi dejta och nu bor vi ihop och är ­kära. Det blev bra till slut, säger hon.

Tvivlar vissa dagar

Den stora hajpen kring henne har stundtals varit svår att hantera. Vissa dagar tvivlar hon på sitt artisteri, andra dagar känner hon att ingenting kan stå i hennes väg. Klart är att artisten, som under en livsavgörande resa fann fokus och harmoni i thaiboxning, är redo att ta fajten.

– Nu när jag har tagit mig så här långt vill jag klamra mig fast. Jag vill inspirera andra unga, grymma tjejer att det går att ta sig fram och att det är okej att ta plats. Jag tror och hoppas att min ­resa är viktig, säger hon.

Linda Pira om ...

... hon var en duktig textförfattare redan i skolan?

– Nej, jag hade dyslexi och använde mycket stödord i skolan. Jag förstod själv men ingen ­annan fattade. Jag har fortfarande svårt när jag skriver. Det ser bara ut som kladd och det är bara jag som förstår.

... att bli mamma:

– Det är det bästa som har hänt mig. Det har givit mig ett lugn, fokus, och en trygghet som jag är väldigt tacksam över.

... skoltiden:

– Jag var asjobbig när jag var yngre men behandlades också illa av de vuxna. Fick alltid höra hur ­dålig jag var. Men att börja i gymnasiet på Frys­huset var en avgörande händelse. Där fanns stöd, inspiration och acceptans.

... hur hiphop blir mer och mer folkkärt.

– Det är en jätteskillnad mot förr. Nu är det ­accepterat i media och radio spelar låtarna, det går hiphop-program på tv. Det har blivit så jävla stort. Det märks också på blandningen av människor som går på mina konserter.

Namn: Linda Marie Pira ­Giraldo.

Ålder: 28 år. Yrke: Artist.

Bor: Lägenhet i Hässelby, Stockholms kommun.

Familj: Pojkvännen Teddy, 26. Paret har åtta månader gamla sönerna Daviel och Kiyan.

Aktuell: Släpper efter­längtade debut-EP:n ”Matriarken” i dag.

Publicerad: