Linda Pira visar både styrka och sårbarhet

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Linda Piras långa karriär gör det lätt att glömma att det här är hennes debutalbum.
Foto: Press
Linda Piras långa karriär gör det lätt att glömma att det här är hennes debutalbum.

MUSIK

ALBUM Linda Piras efterlängtade debutalbum innehåller en hel del starka stunder men saknar den genomgående glöd som präglade genombrottet.


Linda Pira
Legendarisk
Reina Music/Sony


HIPHOP Linda Pira har valt en passande albumtitel.

2013 års tokhyllade ep ”Matriarken” gjorde henne till något av en hiphoplegendar. Kort därefter samlade hon några av landets starkaste kvinnliga rappare i en banbrytande remix av hitlåten ”Knäpper mina fingrar”. Med en ursinnig feministisk kraft såg hon till att den svenska hiphopen växte sig större och starkare.

Sedan blev det tyst.

Men mycket har hänt bakom kulisserna. Redan för tre år sedan planerade Pira att släppa ytterligare en ep men stoppade det hela i sista sekund. Hon var inte nöjd, varken med slutresultatet eller skivbolagets input.

”Det var som att jag bara hade skramlat ihop någonting”, säger hon i en intervju med PSL.

Nu släpper hon i stället sin första fullängdare på eget bolag. Reina Music har hon döpt efter sin mamma som gick bort för ett par år sedan. Och även om ”Legendarisk” främst präglas av styrka och självförtroende är hon inte rädd för att ta sig an sorgen.

Den hörs tydligt i singeln ”Show för publik” som handlar om att bygga upp en fasad på sociala medier. Ju mer lyx Piras feed visar, desto mörkare ser livet egentligen ut, menar hon.

Hon är lika självutlämnande när hon rappar om att leta tröst och närhet i ”Lena tankar”.

Men som alltid har 34-åringen från Hässelby en styrka som krossar allt i hennes väg. Den är närvarande genom hela albumet men fantastiskt överväldigande i stunder. Särskilt när hon i inledande ”Bon voyage” konstaterar: ”Behöver bara en låt om året/Det räcker för att hålla mig relevant”.

Känslan av att Pira influerats av den uppsjö av svenska rappare som klivit fram de senaste åren är tydlig. Den största inspirationskällan verkar vara Z.E, som även gästar på låten ”Alla rätt”.

Hans melodiska flow och kvicka rapstil gör sig dock påmind även när Pira framför låtarna helt själv. Det finns givetvis inget fel i att låta så. Men ibland går det inte att bortse från att Linda Pira, som brukade stå i den svenska hiphopens framkant, nu smälter in lite väl mycket bland kollegorna.

På så sätt saknar albumet samma ständiga glöd och originalitet som utmärkte den sex år gamla legendariska ep:n.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE