Svenskarna som övervakar valet

Publicerad 2012-11-06

Oron är stor för att det jämna presidentvalet ska sluta i kaos.

Svenska riksdagsledamötena Kent Härstedt (S) och Rickard Nordin (C) är på plats för att övervaka valet.

– Vi ska se till att man följer lagar och regler, säger Rickard Nordin.

Tidigare i år bjöd USA in 56 medlemsländer i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, för att övervaka tisdagens val.

Kollar regler

Från Sverige kommer riksdagsledamöterna Kent Härstedt (S) och Rickard Nordin (C), som nu är på plats i amerikanska huvudstaden Washington D.C. för att observera att valprocessen sker i linje med landets egna regler och i enighet med internationella överenskommelser.

De ska också övervaka valen till 33 platser i senaten och 435 platser i representanthuset. Dessutom håller vissa delstater lokalval och folkomröstningar.

När Aftonbladet pratar med Rickard Nordin och Kent Härstedt rapporterar de att det fortfarande är lugnt i Washington.

– Det har inte kommit i gång här än, men det kommer vara fullt upp hela dagen, säger Rickard Nordin.

”Se till att man följer lagar och regler”

De kommer att åka runt till olika vallokaler under tisdagen.

– Vi ska se att det går rätt till, hur det fungerar och att man följer lagar och regler, säger Rickard Nordin.

Kent Härstedt kommer under dagen befinna sig i bland annat Virginia och Washington.

– Det här är lite annorlunda mot andra valvakor. Vi misstänker att man kommer göra olika saker för att påverka utfallet. Det kommer finnas folk från båda sidor som kommer stångas, säger Kent Härstedt.

Kan störa de som ska rösta

Han menar att det också kan finnas de som försöker störa amerikanerna som går för att rösta.

– Det är flera hundra meter långa köer utanför vallokalerna och man misstänker att vissa kommer störa med missvisande information till de som ska rösta. Allt sådant håller vi utkik efter och skriver rapporter på det vi ser, säger Kent Härstedt.

OSSE har övervakat valen i USA år 2004, 2008 och 2010.

Kent Härstedt och Rickard Nordin är medlemmar i riksdagens OSSE-delegation, där Härstedt är vice ordförande. De ingår nu i OSSE:s parlamentariska församlings delegation på över 100 observatörer som observerar valet på olika platser i landet.

Risk för kaos

Enligt sajten Politico kan valet, om det blir allt för jämnt, komma att avgöras i domstol.

Rädslan för valfusk är stor och både Barack Obama och Mitt Romney har anlitat en varsin toppadvokat om ett valkaos skulle inträffa.

Mitt Romney har Benjamin Ginsberg, tidigare juridisk rådgivare åt George W Bush som vann valet år 2000 i Högsta domstolen, trots att demokraternas Al Gore hade ett större stöd totalt.

Robert Bauer företräder Barack Obama. Bauer har under hösten sett till att förändringar i vallagarna som skulle kunna ha gett Romney förtur, skjutits upp.