”Finns inga sådana jobb”

Publicerad 2012-03-06

Per Sköld lider av en sjukdom som gör att hans halsmuskler tvingar ner huvudet mot överkroppen och gör att han inte kan hålla sig upprätt. Men han uppmanas ändå söka jobb - som tillåter att man ligger ned.

Enligt läkarintyget kan muskelsjuke Per Sköld bara arbeta liggande.

Ändå måste han söka jobb enligt de stränga reglerna i sjukförsäkringen.

– Utsikterna att vi hittar ett sådant jobb är obefintliga, säger arbetsförmedlingschef Sven-Olof Proos.

Sedan januari är Per Sköld, 61, inskriven på Arbetsförmedlingen i Mora. Hans handläggare har utrett alla möjligheter att hitta ett jobb eller en anpassad arbetsplats – men utan resultat.

Sven-Olof Proos, arbetsförmedlingschef i Mora, kan inte uttala sig om det enskilda fallet, men han bekräftar att handläggaren verkligen ansträngt sig för att hitta en arbetsplats som passar Per Sköld.

Finns det några arbeten som kan utföras liggande i Dalarna?

– Det finns inga sådana jobb i vår platsbank, det kan jag säga till hundra procent. Men vi har ju även möjlighet att skapa anpassade platser.

Hur ser möjligheterna att lyckas ut?

– Jag tror att de är ytterst små, närmast obefintliga.

Efter tre månader i arbetslivsintroduktion kommer Per Sköld sannolikt att skickas tillbaka till Försäkringskassan, och får då söka sjukpenning.

– Reglerna för sjukersättning är väldigt strikta sedan juli 2008. Men vi har ingen åsikt att man ska arbeta liggande. Reglerna säger att alla rehabiliteringsmöjligheter ska vara uttömda, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.