Luf-ordförandens attack mot partiet: Förtjänar inte sitt namn

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-11-14

Nya Luf-ordföranden Erik Berg rasar mot det egna partiet.

I en intervju med Expressen kritiserar han både Romina Pourmokthari och Johan Pehrson.

– Mitt parti förtjänar inte sitt namn Liberalerna, säger han till tidningen.

Liberalerna sålde sig billigt när det kommer till det nya Tidöavtalet och borde ha röstat nej till Ulf Kristersson under den första statsministeromröstningen.

Det säger det liberala ungdomsförbundets nya ordförande Erik Berg i en intervju med Expressen och pekar ut den ekonomiska politiken, klimatpolitiken, nedskärningarna i biståndet, och minskningen av kvotflyktingar som svårsmälta förändringar.

– Det där är något som skär jävligt djupt i mitt liberala hjärta. Att man ger sig på kvotflyktingar som är världens mest skyddsbehövande personer. Det är det tillsammans med ekonomin som gör mest ont, säger han.

Erik Berg, ordförande Luf.

”Måste bli mer liberal”

En stor del av kritiken har riktats mot Johan Pehrson. Erik Berg vill inte svara på om han har förtroende för L-ledaren.

– Det blir jobbigt om det ska vara svart eller vitt. Han måste bli mer liberal innan jag har fullt förtroende för honom. Jag tycker han borde lyssna mer på sitt ungdomsförbund, för det är vi som vet vad liberalism är, säger han.

Bergs företrädare Romina Pourmokthari, som nu övertagit miljö- och klimatministerposten, har också kritiserats för sänkningen av reduktionsplikten, något som befaras bidra till att Sverige ökar sina utsläpp med tio procent.

Johan Pehrson, L-ledare.

”Ett misslyckande”

Dålig politik, enligt Berg som samtidigt anser att Pourmokthari är bättre lämpad för posten ”än någon liberal gubbe”.

– Det är ett misslyckande. Det är superdumt. Man borde sätta sig och titta om på det här. Punkten om att minska reduktionsplikten borde aldrig ha varit med i Tidöavtalet. För reduktionsplikten är bra av den enkla anledningen att den är på plats. Nu går jag bara runt och hoppas att EU sätter en så hög reduktionsplikt som möjligt.

Följ ämnen i artikeln