Svenska experterna: ”Kan vara farligt för patienter”

Acko Ankarberg Johansson: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad 2023-10-20 | Publicerad 2023-10-19

Fusket på medicinska universitet i Europa är känt hos flera instanser.

Nu reagerar nationella vårdkompetensrådet, och kommer att diskutera problematiken i rådet.

– Det är uppenbart att om någon har en dålig uppbyggd legitimation kan det vara farligt för patienter, säger Magnus Hultin, vice dekan på Umeå universitet.

200 sekunder har avslöjat utbrett, omfattande fusk och bristande praktik på flera medicinska utbildningar på universitet i Östeuropa.

Nu reagerar flera instanser på avslöjandet, bland annat Nationella vårdkompetensrådet.

– Det är fantastiskt sorgligt att man tror att man kan jobba som läkare om man fuskat sig igenom utbildningen. Det är inte ett professionellt förhållningssätt. Läkarna finns till för patienternas skull, och de ska tänka och agera enligt ett patientsäkert förhållningssätt, säger Magnus Hultin, vice dekan på Umeå universitet som ansvarar för samverkan kring klinisk utbildning.

Nationella vårdkompetensrådets uppgift är att bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning, skapa nationell samverkan samt stödja beslutsfattare i frågor som rör kunskapsförsörjning.

De menar att omfattningen av problemet i ett första steg behöva kartläggas, och därför kommer de nu lyfta frågan.

– Det finns fantastiskt bra universitet i Europa, som är minst lika bra eller bättre än de svenska utbildningarna. Men det finns också djupare dalar. Det gäller också studenter som kommer med olika ambitionsnivåer genom utbildningarna.

I slutändan är det verksamhetschefen för respektive sjukhus som är ansvarig för att personalen agerar patientsäkert.

– Det finns en inbyggd problematik om man behöver betala för utbildningen. Det finns incitament att ha kvar dem i systemet, utan att de presterar.

Läkarförbundet stöttar medlemmar som studerat utomlands och har klagomål.

Läkarförbundet: Får varningssignaler

200 sekunders avslöjande visar att det fuskas på universitet i flera östeuropeiska länder, och att universiteten inte gör någonting åt det.

Det gäller bland annat att proven är identiska, termin efter termin. Dessutom är tillgången till praktik högst bristfällig.

Emelie Hultberg, som sitter i Läkarförbundets styrelse, känner igen problematiken.

– Vi har fått en del varningssignaler från våra medlemmar som studerar i de här länderna. Vi stöttar dem i hur de kan gå vidare i frågorna, säger hon.

Förbundets uppdrag blir att visa hur man kan gå vidare med klagomål och synpunkter.

– Men det är också viktigt att hjälpa dem att få stöd och hjälp av varandra, det interna kollegiala stödet är väldigt viktigt när man har det tufft.

Acko Ankarberg: ”Mycket allvarligt”

Regeringen har vidtagit åtgärder efter 200 sekunders avslöjande. Utbildningsminister Mats Persson ska tillkalla sina ministerkollegor i de berörda länderna, och har startat en diskussion med de berörda myndigheterna.

Nu reagerar också sjukvårdsminister Acko Ankarberg.

”Patientsäkerheten är en grundbult i sjukvården. Självklart ska läkare ha rätt kompetens och kunnande för de arbetsuppgifter de utför”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon är i ständig kontakt med ansvariga myndigheter och huvudmän i vården. Just nu arbetar regeringen med att komma underfund med den välfärdsbrottslighet som pågår inom sjukvården.

I det arbetet kan man också komma att täcka in problematiken som lyfts i Aftonbladets granskning.

”Det är alltså mycket allvarligt om man inte lyckas ge patientsäker vård.”

Följ ämnen i artikeln