Oslopolisens uppmaning: Delta inte vid sammankomst i kväll

Publicerad 2022-06-27

Under kvällen planerades ett Pridefirande efter dödsskjutningen i Oslo.

Men polisen vill inte att någon går dit.

– Vi kan inte garantera säkerheten, säger polisen Martin Strand på en presskonferens enligt VG.

Flera olika HBTQ+-organisationer i Oslo hade planerat en sammankomst på Rådhusplassen i den norska huvudstaden i kväll.

Tanken var att de skulle samlas och fira Pride och visa stöd efter masskjutningen på bargatan.

”Kärlek och mångfald ska firas, inte hotas med tystnad. Evenemanget på Rådhusplassen sker för att queerrörelsen har ett behov av att samlas och att visa att vi står tillsammans efter de tragiska händelserna på lördagskvällen”, skriver Oslo Pride på sin Instagram.

Två personer dödades och 21 skadades i en masskjutning på bargatan Rosenkrantz gate i centrala natten till lördagen 25 juni 2022. Oslos prideparad ställdes in av arrangören på grund av säkerhetsläget men senare uppstod en spontan parad när flera tusen tågade genom Oslos gator.

Men nu meddelar Oslopolisen att de inte vill att någon går dit i kväll.

– Vi kan inte garantera säkerheten, säger polisen Martin Strand på en presskonferens enligt VG.

Ingen från regeringen deltar

Under dagen har polisen varit i dialog med arrangörerna av firandet på Rådhusplassen.

– Vi ser hur stort det kan bli, och därför rekommenderar vi att det inte ordnas ändå, säger Strand.

Martin Strand vid Oslopolisen på måndagens pressträff.

Kommunalrådet Raymond Johansen (Ap) sa så sent som i söndags att det var säkert att delta i firandet, och att polisen var redo för det, enligt NRK .

Nu uppmanar han i stället invånarna att följa polisens råd.

”I eftermiddag har polisen kommit med ett nytt råd och bett Oslo Pride att skjuta upp sitt arrangemang på Rådhusplassen i kväll. Oslo kommun tar fasta på detta och som stadsfullmäktigeledare ber jag folk att följa polisens råd”, skriver Johansen på Facebook.

Kommunalrådet Raymond Johansen (Ap).

Även regeringen i Norge följer polisens råd.

– Jag rekommenderar folk att inte göra spontana markeringar, säger justitieminister Emilie Enger Mehl till TV 2.

Ingen av de andra ministrarna kommer att delta, fortsätter Mehl.

– Regeringen förhåller sig till polisen, och det kommer jag uppmana alla andra att göra också , säger justitieministern.

”Helt oacceptabelt”

Jon Reidar Øyan, ledare för Arbetarpartiets gaynätverk, ställer sig starkt emot polisens hantering av det planerade firandet, skriver VG.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att polisen lägger över ansvaret på arrangörerna och oss vanliga människor. Folk är rädda, många är traumatiserade, nu behöver vi inte polisen för att ge rekommendationer, säger Øyan.

– Om polisen inte kan garantera säkerheten så måste polisen säga att evenemanget måste ställas in. Det kan inte vara upp till arrangörerna.

Han säger också att polisen bör haft vetskap om att många som planerat att komma på firandet i kväll.

– Jag tycker att det är konstigt att polisen trodde att det skulle vara en samling med en handfull personer. De måste förstå att här har hela Oslo ett behov av att visa solidaritet med offren. Jag hoppas att de har annan information om varför det inte ska ordnas.

Misstänkte terroristen häktades i dag

Hotbedömningen i Oslo har inte ändrats sedan i söndags. PST har höjt hotnivån till "extraordinärt". Men polisen säger att de har en ”olöst säkerhetssituation” och att de inte kan rekommendera genomförandet, skriver VG.

Enligt NRK har norska säkerhetspolisen PST försökt kartlägga flera personer ur en viss miljö – utan framgång. Nu vill man få kontroll på flera personer och oroar sig samtidigt för nya attentat.

– Vi fruktar att det kan kan komma en följdhandling. Det har vi sett exempel på i andra land. Det är inte ovanligt att enskilda eller flera som har samma tankegångar kan tänka sig att begå en ny terrorhandling i Norge. Det ska vi göra vad vi kan för att förhindra, säger Roger Berg, chef för den norska säkerhetspolisen PST.

Det var under natten till lördag som en man, som pekats ut som 43-årige Zaniar Matapour, sköt ihjäl två personer och skadade 21.

Han greps minuter efter dådet, efter att han brottats ner av civila.

Zaniar Matapour häktades i dag misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott.