Påstådd al-Baghdadi på band

Publicerad 2014-11-13

Islamiska staten har släppt en en bandinspelning och hävdar att det är ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som talar.

Det är samma al-Baghdadi som ska ha dött eller blivit skadad i ett flyganfall häromdagen.

På inspelningen säger han bland annat att IS-krigarna inte kommer sluta kämpa, även om en ensam soldat finns kvar, uppger AP.

I söndags bekräftade irakiska försvarsdepartementet att Abu Bakr al-Baghdadi skadades i ett flyganfall.

Överensstämmer med tidigare tal

Mansrösten på bandet nämner inget om själva attacken, men kommenterar däremot saker som har hänt under de dagar som förflutit efter flyganfallet.

Enligt TT säger han bland annat att det av IS utropade kalifatet har expanderat till Saudiarabien, Jemen och flera nordafrikanska länder, och att USA:s militära operation mot IS har misslyckats.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att inspelningen framstår som äkta och att rösten på bandet överensstämmer med tidigare inspelningar där al-Baghdadi uppges tala.

”En lång och svår kamp”

På torsdagen sa USA:s försvarsminister Chuck Hagel att det amerikanska folket måste förbereda sig för en lång och svår kamp mot IS, enligt AP.

– Islamiska statens framryckningar i delar av Irak har hindrats, och i vissa fall omvänts, av irakiska, kurdiska och stamstyrkor stödda av USA:s och kolalitionens luftangrepp, sa Chuck Hagel i den amerikanska kongressen.

Men han sa också att IS fortsätter att utgöra ett allvarligt hot mot amerikanska intressen, allierade och hela mellanöstern samt att deras inflytande är stort i delar av Irak och Syrien.

USA kan skicka trupper

General Martin Dempsey, en av amerikanska militärens högsta ledare, sa på torsdagen att USA kan komma att skicka soldater för att kriga tillsammans med irakiska trupper i syfte att bekämpa IS.

– Vi överväger det, säger Martin Dempsey, enligt AP.