Sju gripna i Frankrike: ”Stoppade nytt terrordåd”

Publicerad 2016-11-21

Sju personer har gripits i Frankrike misstänkta för att ha planerat ett terrordåd.

Polisen har följt gruppen i åtta månader – och de ska ha samröre med de misstänkta terrorister som greps innan fotbolls-EM.

– Vi har stoppat en terroraktion på fransk mark som planerats under en längre tid, säger den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Gripandena har ägt rum i städerna Strasbourg och Marseille. På så vis ska fransk polis ha stoppat planerna på ett attentat, enligt Bernard Cazeneuve.

Fem av personerna är från Frankrike, en är marockan och en är afghan. De är mellan 29 och 37 år gamla.

– Sex av personerna var okända för polismyndigheterna och ett annat land larmade om den marockanska medborgaren, säger Cazeneuve enligt Le Monde.

Hänger ihop med EM-gripanden

Det framgår inte när eller var det misstänkta dådet skulle ske. Den franska polisens utredning ska dock ha pågått i åtta månader. De skyndade nu fram gripanden ”baserat på allvarliga faktorer”, säger en källa nära utredningen till Le Monde.

– De här gripandena följer gripandena av fem personer den 14 juni i år, före EM-slutspelet, säger Bernard Cazeneuve.

De två grupperna uppges ha varit del av samma terrornätverk i Strasbourg, rapporterar Le Figaro.

Oro för julmarknader

I just Strasbourg öppnar inom kort den årliga julmarknad som har hållits där varje år sedan 1500-talet. Men den var inte något uttalat mål för attacken, säger stadens borgmästare Roland Ries enligt radiokanalen France Bleu:

– Det avvärjda dådet var inte riktat direkt mot julmarknaden.

Han lovar att marknaden kommer att hållas så länge det inte inkommer några direkta hot.

Bernard Cazeneuve höjer dock ett varningens finger:

– Terrorhotet på vår mark har aldrig varit så stort. Att det är helt riskfritt kan inte garanteras av någon och den som lovar det ljuger till det franska folket.

418 har gripits i år

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike, sedan terrorattackerna i Paris för lite drygt ett år sedan.

Under detta år har 418 personer gripits av fransk polis, under någon form av terrormisstanke. Bara i november är det 28 stycken. På så vis har ”många attacker och draman undvikits”, enligt inrikesminister Cazeneuve.

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss