Tekniska analysen: Så farlig var Akilovs bomb

Publicerad 2018-01-30

När Akilov kraschat lastbilen i entrén vid Åhléns blev han brännskadad inne i hytten.

Hans hemmatillverkade bomb har nu genomgått en teknisk undersökning.

Den innehöll fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och andra mindre metallföremål.

Akilov åstadkom en explosion i hytten genom att antända anordningen, enligt åtalet.

Åklagaren Hans Ihrman gör gällande att Akilov därigenom ”framkallat fara för annans liv eller hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom.”

”Sprängde inte”

Gasbehållarna med tändargas var ihopsatta med gul tejp men effekten blev inte vad Akilov hoppats på.

– Efter jag hade kraschat in i skyltfönstret på butiken så tog jag en tändare och tände upp och trodde det skulle explodera, tyvärr så brann den bara upp utan att spränga, säger Akilov i förhören.

– Innehållet var ca 200-250 gram flytande gas och om man ska sätta eld på den, då skulle den detonera, det var så jag trodde”

Innan antändningen hällde han aceton på burkarna men råkade spilla på byxorna. När han tände började de också att brinna.

Akilov uppger att han hade tänkt sitta kvar i hytten men när det började brinna hoppade han ut.

Bomben fanns i väska

Bland beslagen finns förutom en mobiltelefon, en huva med utklippta hål för ögonen, en Bic braständare, en Cricket-tändare, en acetonburk, en Switzner-kniv. ”Anordningen” fick plats i en mindre väska, som också är i beslag.

I utredningen har en rekonstruktion gjorts av brandförloppet i lastbilen.

Fyra omgångar med en kopia av Akilovs bomb provades av NFC i ett försök.

Men exakt hur kraftiga explosionerna blev beskrivs inte.

Av åklagarens beskrivning framgår att Akilovs bomb ändå varit farlig för den som befunnit sig i närheten:

”Fara för liv eller hälsa ha förelegat för personer som vistats i anordningens närhet. Explosionen har orsakat omfattande skador på fordonet.”

Sökte på bombtillverkning

Bland bevisningen som är relaterad till eventuell bombtillverkning finns en mängd sökningar Akilov gjort på internet.

Bland annat har han sökt på Google translate på natriumnitrat, gödselaffär, elektrolyt, svavelsyra, granulat för avloppsresning.

Åklagaren åberopar även en rad chattkonversationer. En av dem pågick fram till den 17 november, fem månader före attentatet, där samtalet gällde trohetsed, tillverkning av bomb med aceton, fem gastuber, tändare, 500 gram skruvar samt hitta stor bil och köra in i en folkmassa.

Hans Ihrman uppgav under presskonferensen att ”anordningen” inte fungerat fullt ut. Men om den gjort det hade skadorna kunnat bli betydligt värre.

Var drogfri

Efter gripandet fick Akilov lämna blodprov för analys. Det fanns inga spår av vare sig läkemedel eller droger. Han hade heller inte alkohol i blodet.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.