Läs hela chatten med psykologen Siri Helle om krigsoro

Publicerad 2022-03-02

Ryssland har invaderat Ukraina och säkerhetsläget i Europa är det värsta sedan andra världskriget.

Hur kan vi hantera vår oro i dessa tider? Psykologen Siri Helle har chattat med Aftonbladets läsare om detta.

Följ ämnen
Ukraina
  • Fastnålat inlägg
    2 mars 2022
    Siri Helle

    Det var alla inlägg vi hann med idag. Tack så mycket för alla frågor! Här finns fler råd kring att hantera oro i denna svåra tid. Om du mår riktigt dåligt kan du vända dig till din vårdcentral för mer stöd. Ta hand om er!

Denna chatt är stängd.

  • 2 mars 2022

    Hej!

    Jag lider av ångest och svår oro. Hjälper det att fokusera på annat än att läsa och se på nyheter? Att "stoppa huvudet i sandet" för ett par timmar.

    Jag är livrädd för kriget.

    Julia

    Försök att hålla dina vanliga rutiner och planera in aktiviteter och relationer som du mår bra av. Jag skulle inte kalla det för att "stoppa huvudet i sanden" utan tvärtom en viktig del i att öka sin motståndskraft och uthållighet. Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå. Lycka till!

    Siri Helle
  • 2 mars 2022

    Som många andra skrivit, oron ger mig mardrömmar, jag har börjat få dagliga panikångestattacker och det ”hindrar min vardag”. Finns det något nr jag kan ringa? Eller ska jag söka mig till vårdcentralen? Behöver prata med någon.

    J

    Det finns flera

    stödlinjer

    du kan ringa. Men om oron är så stark att den hindrar dig i vardagen tycker jag att du ska boka tid på din vårdcentral. Är du osäker kring vart du ska vända dig kan du alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

    Siri Helle
  • 2 mars 2022

    Är livrädd för kärnvapenkrig för jag är så pass påläst att chansen att överleva ett sådant är så extremt minimalt så jag har börjat planera vad jag ska göra med mina sista besparingar och tillgångar och sedan tillbringa min tid så mycket jag kan med mina barn nu. Funderar på att kliva av jobbet helt och bara vara hemma med barnen, vet inte om jag tänker rationellt nu.

    TE

    Det låter som att du är extremt orolig på gränsen till panik. Rädsla lägger ett "hotfilter" över tankarna och kan göra oss impulsiva, vilket tyvärr kan ställa till det rejält. Det låter viktigt att du rådfrågar vänner och familj innan du gör något drastiskt.

    Siri Helle
  • 2 mars 2022

    Hej. Min sonhustru är ifrån Polen och har mycket släkt kvar. Hon är nu otroligt rädd för hur detta kommer att sluta. Det krigas ju precis vid gränsen. Själv kan jag inte trösta då jag själv är mycket orolig. Hon klarar inte att jobba. Sitter och följer livecameror på youtube hela dagen. Vad gör vi?

    Mia

    Tröst handlar inte bara om att lugna och säga att allt kommer att bli bra - det kan också vara praktisk hjälp som att laga mat och visa att man finns där för att lyssna och bara vara nära. Fråga om du kan hjälpa till på något sätt, nu eller framöver.

    Siri Helle
Siri Helle.