RÅ: Mer måste göras mot kvinnovåldet

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-04-05

Katarina Johansson Welin blev i februari ny riksåklagare efter Petra Lundh, som i höstas tillträdde som rikspolischef.

Varje fall av dödligt våld mot kvinnor är ett misslyckande och mer måste göras för att stoppa våldsamma män, säger den nytillträdda riksåklagaren Katarina Johansson Welin.

– Detta måste genomsyra hela Åklagarmyndigheten, säger hon.

Året har fått en mörk start vad gäller våld mot kvinnor, med ett stort antal misstänkta mord i parrelation. Trots återkommande satsningar från myndigheter för att få ned våldet finns det inte mycket som tyder på att morden är på väg att minska, snarare tvärtom.

Utöver morden finns alla de fall som inte slutar i att en kvinna dör – en tredjedel av alla våldsbrott som hamnar hos åklagare är våld i parrelationer.

En nyckelaktör är Åklagarmyndigheten, som i sin årsrapport för 2023 konstaterar att antalet dömda för brott i parrelation ökat marginellt – däremot minskade andelen som ledde till åtal något.

– Det tycker jag visar att det är extra viktigt att vi nu lyfter detta, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin, som pekat ut våld mot kvinnor som ett av sina fokusområden.

Nytt metodstöd

En del i att stärka arbetet handlar bland annat om att implementera ett nytt metodstöd för utredningar kring relationsvåld som togs fram i fjol, säger Johansson Welin.

– Det handlar bland annat om att komma in tidigt i ärenden som åklagare, att se till att kvinnan hörs snabbt och får ett målsägarbiträde, och att vi använder frihetsberövanden i ärenden när det finns fog för det.

Ärenden ska inte läggas på hög, är de enkla ska de utredas fort så att man kan fokusera på de mer komplicerade fallen, säger hon.

– Men även ärenden som kanske anses enklare har en viss komplikation, ofta saknas vittnen och det sker i ett hem. Det gäller att jobba metodiskt.

Framför allt handlar det om att jobba med uthållighet så att fokuset inte går i vågor, säger Johansson Welin.

Kontaktförbud

Utöver de brottsutredande delarna har åklagare ansvar för att besluta om kontaktförbud. Det är ytterligare en del som nu ses över, säger hon.

– Det är ett verktyg som vi har och som till viss del är brottsförebyggande. Där jobbar vi med att skapa en enhetlighet i bedömningarna, så att det används när möjligheten finns.

Ni ser att det finns möjligheter att bevilja fler ansökningar än i dag?

– Ja, det är det vi ska se över. Vi ser också att det finns begränsningar i lagen. Där har vi fört fram till justitiedepartementet att det finns skrivningar om att vissa delar ska användas restriktivt, och där borde man kanske öppna upp för att göra andra bedömningar.

Följ ämnen i artikeln