Åklagare bekräftar: Abaaoud är död

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2015-11-19

Abdelhamid Abaaoud från Belgien misstänks vara hjärnan bakom attackerna i Paris.

Hjärnan bakom terrorattacken i Paris, Abdelhamid Abaaoud, är bekräftat död.

Han dödades under onsdagens gryningsräd i Saint-Denis, bekräftar åklagaer.

Kopplingar till Stade de France-bombaren Bilal Hadfi gör att polisen i Bryssel gjort sex nya räder.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

Abdelhamid Abaaoud, 27, dödades när poliser slog till mot en lägenhet i Saint-Denis under onsdagsmorgonen.

Polisen hade redan vid 04.30-tiden försökt göra ett tillslag mot lägenheten. Då sprängde sig en kvinnlig självmordsbombare sig och tung skottlossning utbröt.

Efter många timmar med belägring och skottlossning kunde polisen meddela att minst ett par misstänkta terrorister dödats och ännu fler gripits.

Man uppgav också att Abdelhamid Abaaoud varit föremålet för räden, men kunde då inte bekräfta att han var en av de dödade. Kropparna uppgavs då vara söndersprängda.

Nu är identifieringen av honom fastställd, och Abaaoud uppgavs ha dödats av polisens granat. Under gryningsräden hade över 5 000 kulor skjutits.

Den franska polisen uppger samtidigt att kvinnan som sprängde sig själv till döds i gryningsräden var Abdelhamid Abaaoud, vilket tidigare inte varit bekräftat.

I samband med räden hade även totalt åtta personer gripits, de flesta i lägenheten, men några utanför.

Räder i Belgien

Förorten Molenbeek i Bryssel i Belgien har tidigare uppmärksammats då flera av personerna som är misstänkta för att ha genomfört terrordåden i Paris bott där.

Nu har ytterligare sex räder genomförts i området.

En källa vid den belgiska åklagarmyndigheten uppger för nyhetsbyrån AP att räderna har koppling till Bilal Hadfi, som var en av de terrorister som utlöste självmordsbälten vid Stade de France, nationalarenan i Paris, i fredags.

Räderna har enligt källan haft fokus på Hadfis ”närmsta krets”.

I Belgien har premiärministern Charles Michel utlovat ett extra tillägg av resurser till antiterror-arbete. Inte mindre än 400 miljoner euro, drygt 3,7 miljarder kronor öronmärks i syftet.

– För jihadister som återvänder hit, så finns det plats för dem i fängelse, säger Michel.

Jakt i Italien

Även i Italien söks det nu efter terrorister. Efter att ha varnats av amerikanska myndigheter så pågår en jakt efter fem personer, enligt landets utrikesminister Paolo Gentiloni, skriver The Guardian.

– Sedan i går så arbetar våra säkerhetstjänster med att identifiera fem personer, säger Gentiloni i en intervju med tv-kanalen RAI.

Bland potentiella mål i Italien nämns den berömda och välbesökta Peterskyrkan i hjärtat av Vatikanstaten och två platser i Milano, katedralen Duomo och operahuset La Scala.

Under torsdagen har också Frankrikes premiärminister Manuel Valls varnat för att terrorister i samma nätverk som Paris-attentatsmännen kan använda kemiska och biologiska vapen. Han gjorde detta samtidigt som han uppmanade parlamentet att utöka tiden för undantagstillstånd i landet, uppger AP.

Frankrike vill förlänga sitt undantagstillstånd med tre månader, ett förslag som ska tas upp i parlamentet i dag och i morgon.

Texten uppdateras

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ANNONS