Bekräftat: Terroristen är död

Publicerad 2015-11-19

PARIS/Stockholm. Mannen som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i Paris, Abdelhamid Abbaoud, 28, har nu bekräftats död.

Identifieringen har dragit ut på tiden då hans kropp var mycket svårt sargad.

Det rapporteras att en av terroristerna rest in i Frankrike med falskt svenskt pass – men det visade sig avse en terrormisstänkt person som tidigare gripits i Istanbul.

I dag bekräftade åklagaren som utreder terrorattackerna i Paris att en av dem som dödades i gårdagens räd i förorten Saint-Denis är Abdelhamid Abbaoud.

Abbaoud har tidigare pekats ut som hjärnan bakom attackerna.

Beskedet har dragit ut på tiden då kroppen uppges ha varit mycket svårt sargad.

”Stympad till oigenkännlighet”

Insatschefen i Saint-Denis uppgav för BBC att man funnit en kropp som var "stympad till oigenkännlighet, förmodligen av granater".

Men nu står det alltså klart att det handlar om terrorcellens ledare. Han identifierades med hjälp av fingeravtryck, enligt åklagaren Francois Molins.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har på en presskonferens uppgett att en terroristmistänkt person gripits med ett svenskt pass.

Det ska ha gällt en jihadist som greps på flygplatsen i Istanbul med avsikt att flyga till Prag med ett falskt pass. Mot honom riktas terrormisstankar.

Inrikesminister Cazeneuve uppger också att Abdelhamid Abbaoud ska ha legat bakom fyra av sex planerade terrorangrepp i Frankrike sedan i våras. Angrepp som ska ha stoppats av fransk polis.

Under torsdagen kommer Frankrike bestämma om undantagstillståndet ska förlängas i ytterligare tre månader eller inte. På politikernas dagordning finns flera andra förslag, som lagts fram som en konsekvens av fredagens terrordåd.

Kusinen sprängde sig själv

Bland annat föreslås att myndigheterna ska få sätta personer i husarrest och att polisen ska kunna genomföra husrannsakan utan domstolsbeslut, om läget är sådant att allmänheten misstänks vara i fara.

Det har också kommit önskemål från polisen fackförbund om att poliser som inte är i tjänst ska få tillåtelse att bära vapen. Det rapporterar franska Le Monde.

Utredningen av razzian i Saint-Denis i går pågår för fullt.

Kvinnan som sprängde sig själv till döds under insatsen uppges vara Hasna Aitboulahcen, 26, kusin till Abdelhamid Abbaoud.

Uppgifter har också kommit angående kontakt hon ska ha haft med polis vid gryningsräden i Saint-Denis.

När polis kom till lägenheten ska en av poliserna ställt frågan: ”Var är din pojkvän?”.

Hon ska argt ha svarat: ”Han är inte min pojkvän!”.

Därefter ska hon ha utlöst sitt bombbälte eller bombväst.

Terroristen Salah Abdeslam är fortfarande på fri fot.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås