Svenska offren hedrades med minnesbön

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-11-15

Terrorattackerna i Paris har krävt minst 129 liv.

En ung svenska kvinna från Västerås finns bland dem. En annan är skadad.

– UD kan bekräfta att en svensk avlidit i attackerna, säger Victoria Bell på UD:s pressjour.

Klockan 12 på söndagen inleddes minnesbönen för de svenska kvinnorna i domkyrkan i Västerås. Himlen låg blå och solen, som redan stod lågt på himlen, kastade sitt ljus över portarna.

I dag befinner sig Västerås i sorg efter att en ung kvinna i 20-årsåldern som kommer från staden avlidit efter terrorattackerna.

– Det är en svensk kvinna i 20-årsåldern och hon är hemmahörande i Mellansverige, bekräftar Victoria Bell på Utrikesdepartementet.

UD: ”Vi har kontakt”

Hennes vän, även hon i 20-årsåldern och från Västerås, vårdas för skottskador på sjukhus i Paris. Den skadade kvinnan bor i Paris sedan en tid tillbaka där hon studerar på universitet. I fredagskväll besökte hon en bar i centrala delar av staden tillsammans med några vänner, skriver SVT Västmanland.

Hon ringde sina anhöriga på fredagskvällen på tidigt på lördagen hade familjen åkt ner till henne.

Även UD har sedan attacken haft kontakt med anhöriga till båda kvinnorna.

– Vi står i kontakt med de båda svenskarnas anhöriga.

Enligt Victoria Bell har de inte kunnat bekräfta uppgifterna om de svenska kvinnorna tidigare eftersom attackerna krävt många dödsoffer, och myndigheterna i Frankrike inte hunnit med.

”Fantastiskt fint”

Heléne Lundberg, domprost vid Svenska kyrkan i Västerås, beskriver det som en mycket vacker gudstjänst där de ägnade en tanke åt offren för attackerna.

– Det var en fantastiskt fin och fantastisk bra. I dag har vi tagit upp det i kyrkans förbön och pratat om de drabbade. Predikanten Per Larsson har tagit upp det också i sin predikan, säger hon.

Kyrkans vägg var upplyst i Frankrikes färger med blått, rött och vitt. Heléne Lundberg säger att det var naturligt för kyrkan att visa detta stöd.

Att den kvinnan som dött och den som skadats kommer från Västerås gör att attackerna har kommit henne ännu närmare.

– Man blir berörd, jag blir berörd och känner att vi måste få finnas till för de som vill komma hit, för att gå igenom sorg och mörker tillsammans, säger Heléne Lundberg.

Kommer att tas upp igen

Hon berättar att en speciell minnesstund kommer att hållas senare i veckan för att vänner som kände offren ska få samlas.

– Det är så tragiskt att det är oerhört, därför tänker jag också att för deras anhöriga och för deras vänner så måste vi få gå ut med en minnesstund, säger Heléne Lundberg.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås