Ovanligt besked - norska kronan billigare än svenska

Publicerad 2015-09-25

Nu har det ovanliga hänt - den norska kronan är billigare än den svenska. Man får gå tillbaka ända till 1990 för att hitta liknande siffror.

– Vi tror att det kommer att fortsätta, säger valutaanalytikern Johan Javeus.

Det är inte ofta det händer, men under fredagsmorgonen kostade en norsk krona 0,99 svenska kronor. Det har bara hänt några få gånger sedan 1990.

Det här beror på det låga priset på olja. Oljepriset är ett stort problem för den norska ekonomin, som är knuten till olja på många sätt.

Oväntad sänkning av räntan

Dessutom sänkte den norska centralbanken oväntat räntan med 0,25 procentenheter till 0,75.

– Norska centralbanken har haft en ganska hög ränta jämfört med många andra länder i Europa som har nollränta eller minusränta som i Sverige. Fram till i går låg Norge på en ränta på en procent. En sänkning av räntan brukar innebära en försvagning av valutan och när det sker så här oväntat blir försvagningen lite större, säger Johan Javeus, valutaanalytiker på SEB.

Under året har den norska kronan försvagats mot den svenska. Jämfört med maj i år har det varit en försvagning på mer än 10 procent, säger Johan Javeus.

– Det här påverkar inte oss i Sverige så jättemycket på kort sikt. Det blir billigare att åka till Norge, men det är inte ett så stort turistland för Sverige. Det som kan påverkas är gränshandeln mellan Norge och Sverige.

Gränshandel kan påverkas

Det kan bli marginellt mindre gränshandel eftersom norrmännen kan uppleva att det inte är lika billigt i Sverige nu när den norska kronan försvagats.

– Att det går dåligt för norsk ekonomi kan också påverkar Sverige negativt på sikt, i och med att vi handlar rätt mycket med Norge. Om de inte behöver köpa lika mycket saker av oss så säljer vi mindre och det kan vara sämre för vår ekonomi på sikt, säger Johan Javeus.

En effekt av försvagningen av norska kronan är att svenskar inte kommer uppleva att det är lika hutlöst dyrt i Norge.

– Om du åkte till Norge i maj och kommer tillbaka nu kommer du uppleva det som att det är, så att säga, tio procent mindre dyrt, säger Johan Javeus.

Prestigeförlust för norrmännen

Kanske är det också lite av en prestigeförlust för norrmännen, som så länge har kunnat säga att den norska kronan är starkare än den svenska.

– Framför allt i Norge ser man nog lite prestige i det här. Jag fick samtal från norsk journalist som frågade om vi är väldigt glada över det här nu. Jag tror att det är en större grej för dem, skrattar Johan Javeus.

Följ ämnen i artikeln