Permafrosten tinar – nu ökar kvicksilvret i Arktis

Uppdaterad 2024-04-28 11.25 | Publicerad 2024-04-12

Miljöminister Romina Pourmokhtari och kronprinsessan Victoria under ett besök på Svalbard i juni 2023.

Miljögiftet kvicksilver ökar i Arktis.

Enligt forskarna beror det på klimatförändringar – att glaciärer smälter och permafrosten tinar, skriver Svalbardsposten.

I sommar ska forskare fortsätta att studera orsaken till de stigande nivåerna i Kongsfjorden på västra Svalbard.

Många av Arktis känsliga vattenekosystem visar på höga halter kvicksilver, trots avståndet till industriella utsläppskällor. Det drabbar både djur och den inhemska befolkningen, inuiterna, som livnär sig på fisk och vilt från regionen, skriver forskningstidningen Extrakt.

Genom luften

Andra teorier till de höga kvicksilverhalterna är att det transporterats till Arktis via havsströmmar, långväga luftutsläpp och att det transporterats via vattendrag och floder.

Kvicksilver finns naturligt i jordskorpan och kan hamna i atmosfären genom vulkanutbrott, skogsbränder och från hav och mark – men ungefär 90–95 procent av alla nya utsläpp kommer från nya utsläpp kommer genom mänsklig påverkan.

Farligaste kvicksilvret

I den arktiska miljön omvandlas kvicksilver till metylkvicksilver, som är den farligaste formen av kvicksilver och tas upp av alger och mikroorganismer. Giftet påverkar reproduktionsförmågan, hjärta, kärl- och nervsystem.