De tjänar pengar på barnhemsbarn

Publicerad 2013-06-09

Nytt avslöjande av ”Kaliber” i P1: Barn tvingas uppträda för turister

Antalet föräldralösa barn i Kambodja blir allt färre men samtidigt växer barnhemmen – som tjänar pengar på att barn uppträder för besökarna.

De rekryteras från fattiga familjer och tvingas ”uppträda” för att tjäna pengar på turister, av­slöjar Sveriges radios ”Kaliber”.

– Det är definitivt barn­arbete i vissa fall, säger Rana Flowers, landchef för UNICEF i Kambodja.

Volontärresorna till barn­­­­hem i Kambodja fungerade som en täckmantel för sexförbrytare som ville komma i kontakt med barn. Chartern för pedofiler avslöjades av Sveriges radios ”Kaliber” i förra veckan.

Nu avslöjar de hur barnhemsbarnen också utnyttjas som turistattraktioner.

Barn rekryteras från fattiga familjer till barnhem som sedan ska tjäna pengar på turister och volontärer, enligt Kalibers granskning.

– Barnen är där för att tjäna pengar, för att få folk att skänka pengar, säger Fong till ”Kaliber”.

Väcktes för att dansa

Han har tidigare arbetat på ett barnhem som också var ett känt turistmål i Kambodja, men slutade i protest mot korruption och vanvård.

För att få in mer pengar ordnade ägarna också dansföreställningar där barnen uppträdde för turister. Det berättar flera personer för radioprogrammet.

Och om det kom turister på besök när barnen låg och sov väcktes de av barnhemspersonal – för att dansa.

– Besökarna köpte barnens tid, säger Fong.

”Har blivit industri”

Enligt officiell statistik växer antalet barnhem i Kambodja, trots att antalet föräldralösa barn minskar. En utveckling som tyder på att något är fel, enligt Rana Flowers.

– Barnhemmet har blivit en industri som exploaterar barn. De företag som sysslar med barnhemsturism, som vi numera kallar det, måste inse att de bidrar till övergrepp och exploatering av barn. Barn är inte djur på ett zoo, säger Rana Flowers.

I dag, söndag klockan 12.00 sänds "Kaliber" i P1